Strategii de dezvoltare a turismului privind Statiunea Vatra Dornei - dupa 1989

Trimis la data: 2014-11-09
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 130
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Mirela_Z
Dimensiune: 16090kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Prin potentialul sau, atat natural cat si antropic, statiunea Vatra Dornei, respective depresiunea Dornelor, se impune atat pe plan national cat si international, aflandu-se in acelasi timp printer principalele zone turistice ale Romaniei.
Disciplinele stiintifice ce au ca obiectiv de cercetare activitatea turistica sunt variate, de la economia si organizarea turismului, la marketing in turism, de la statistica si strategie in turism la geografia turismului.
Sistemul montan se caracterizeaza printr-o are diversitate peisagistica si cu potential turistic, dat de particularitatile tipurilor de relief (glaciar, fluviatil, structuralo - litologic etc.), alternarea unitatilor montane, submontane si depresionare, a culoarelor de vai, varietatea invelisului vegetal si a retelei de ape si lacuri, o mare bogatie de ape minerale si termominerale, fondul cinegetic si piscicol etc.Muntii Carpati ofera conditii favorabile pentru dezvoltarea activitatii in turism, odihna si tratament, cat si pentru sporturi de iarna, drumetie, alpinism, speoturism, cunoastere, vanatoare, pescuit etc.

Potentialul nostru speologic are o valoare stiintifica si estetica. Acesta dispune de peste 10.900 de pesteri, Romania situandu-se pe locul al treilea in Europa. Intre acestea sunt si pesteri de dimensiuni mari, cu rauri si cascade (Topolnita, Cetatile Ponorului etc.) sau cu sisteme dezvoltate pe mai multe etaje, unele bogat si frumos concretionate (peste 300) si altele cu mineralizatii rare sau cu picturi murale (Pestera Cuciulat, Pestera lui Adam s.a.) etc.

O mare parte dintre acestea se constituie ca unicate pe plan national si international, fiind declarate monumente ale naturii sau rezervatii speologice, asa cum sunt pesterile: Topolnita, Cetatile Ponorului, Sura Mare, Pestera de la Izvorul Tausoarelor, Ghetarul de la Scarisoara, Closani, Ursilor de la Chiscau, multe intrate deja in circuitul turistic.Carpatii Romanesti prezinta un intens domeniu schiabil, desfasurat la circa 1400 m altitudine (de la 800 la 2200 m), in general, lipsit de avalanse de zapada si ferit de viscole.

Fizionomia si expunerea reliefului, altitudinea, conditiile meteorologice, sunt factori favorizanti ai sporturilor de iarna. Cele mai intinse si importante domenii schiabile se localizeaza intre 1500 si 1800 m altitudine - cum ar fi cele din Muntii Bucegi, Parang, Muntele Mic, Postavaru, Retezat, Rodnei, Vladeasa etc., dar se poate schia, pana primavara tarziu, si la 1900 - 2000 m, in circurile glaciare din Fagaras, Rodna si Retezat, dupa cum si in statiunile montane Scarisoara si Stana de Vale, situate numai la 1200 - 1400 m inaltime.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.