Strategii de dezvoltare a turismului privind Statiunea Vatra Dornei

Trimis la data: 2013-02-03
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: 131
Nota: 8.97 / 10
Downloads: 0
Autor: oanamy
Dimensiune: 676kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Prin potentialul sau, atat natural cat si antropic, statiunea Vatra Dornei, respective depresiunea Dornelor, se impune atat pe plan national cat si international, aflandu-se in acelasi timp printer principalele zone turistice ale Romaniei.Disciplinele stiintifice ce au ca obiectiv de cercetare activitatea turistica sunt variate, de la economia si organizarea turismului, la marketing in turism, de la statistica si strategie in turism la geografia turismului.
Prezenta lucrare, cu titlul "Strategii de dezvoltare a turismului privind statiunea Vatra Dornei (dupa 1989)", urmareste sa prezinte potentialul turistic natural si antropic, valorificarea lui la ora actuala, cat si premisele si directiile strategice de dezvoltare in acest aval. Proiectele concepute in acest sens, s-au realizat si au fost gandite in functie de elementele naturale, antropice, sociale, economice ce stau la baza functionarii activitatii turistice in statiunea Vatra Dornei dar si in arealul apropiat.

In vederea obtinerii informatiilor necesare intocmirii acestei lucrari, a fost necesara deplasarea in avalul depresiunii Dornelor si respectiv statiunea Vatra Dornei. In acest sens am luat contact cu diferite institutii cat si cu birouri din cadrul acestora, respectiv Primaria municipiului Vatra Dornei prin Departamentele de Dezvoltare Strategica si Integrarea Europeana dar si Serviciul de Promovare si Dezvoltare a Turismului si Salvamont.

O alta sursa de informare a fost reprezentata de centrul de Formare si Inovatie pentru dezvoltare in Carpati (CEFIDEC - Vatra Dornei), o institutie de nivel national, al carei scop este acela de a dezvolta satele montane, a gospodariilor taranesti, punand bazele aici turismului rural si agroturism. Informatii necesare au fost obtinute si in urma discutiilor avute cu oameni din zona, dar si de la unitatile de cazare, cele din urma refuzand oferirea de informatii in plus fata de cele aflate pe pliantele din cadrul acestor structuri.

Prezenta lucrare cuprinde patru capitole, ce incearca sa prezinte faptul ca potentialul natural, antropic nu este suficient in dezvoltarea unei zone turistice, ea trebuie sustinuta de un management adecvat zonei, de o putere economica si de o strategie bine pusa la punct, in vederea amenajarii si reamenajarii cadrului turistic existent cat si demararea unor noi proiecte in obtinerea unor venituri complementare dar si ridicarea nivelului de trai.

In sens larg, potentialul turistic al unui teritoriu reprezinta ansamblul elementelor naturale, economice si cultural - istorice, care prezinta anumite posibilitati de valorificare turistica, dau o anumita functionalitate pentru turism si deci constituie premise pentru dezvoltarea activitatii de turism. (G Erdeli, 1996).Un teritoriu intereseaza din punct de vedere turistic in masura in care ofera resurse turistice naturale sau antropice, acestea fiind privite ca atractii turistice sau resurse turistice.

Potentialul turistic reprezinta oferta turistica potentiala a unui teritoriu care impreuna cu baza tehnico - materiala si cu infrastructura generala si turistica formeaza oferta turistica reala (efectiva) sau patrimoniul turistic.Varietatea resurselor turistice, specificul, influenta lor in activitatea turistica duc la delimitarea a doua categorii de potential turistic, si anume: natural si antropic.

Potentialul turistic natural reprezinta totalitatea resurselor turistice pe care le ofera cadrul natural prin componentele sale: relief, conditii climatice, ape, vegetatie si fauna, cat si modificarile acestora din urma.

Componentele potentialului turistic
Potentialul turistic are un rol important in dezvoltarea si diversificarea activitatilor turistice, de aceea, a aparut necesitatea stabilirii unor criterii de clasificare a atractiilor turistice.Cea mai utilizata clasificare este realizata dupa continutul potentialului turistic:Potential antropic;Potential natural.

Potentialul turistic natural cuprinde elementele oferite de cadrul natural - relief, clima, retea de ape, vegetatia s.a., urmarind atragerea fluxurilor de turisti in vederea petrecerii vacantelor.Relieful reprezinta un element de atractie turistica de sine statator, reprezentat prin tip (vulcanic, carstic, glaciar), trepte si atitudini, toate acestea realizand cadrul propice practicarii drumetiilor si alpinismului, cat si de petrecere a vacantelor.

Clima este reprezentata de tipul si volumul precipitatiilor, marimea temperaturilor inregistrate, perioadele cu soare etc.; creeaza conditii propice schierii, curelor heliomarine s.a.Reteaua de ape, reprezentata de apele curgatoare si cele statatoare, ape minerale si termale, creeaza cadrul adecvat pentru pescuit, cure heliomarine, sporturi nautice etc.Vegetatia prin bogatia si diversitatea speciilor, existenta speciilor florale rare, da posibilitatea practicarii unor forme particulare ale turismului: cercetare stiintifica, vizitarea rezervatiilor naturale.

Fauna, sub aspect turistic, prezinta importanta prin valoarea sa cinegetica si estetica.Potentialul turistic antropic cuprinde creatiile omului de-a lungul timpului, concretizate in elemente de cultura, istorie, arta si civilizatie, care prin caracteristicile lor atrag grupurile de turisti.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.