Strategii, instrumente si metode de implementare a politicii sociale

Trimis la data: 2015-03-18
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 1
Autor: Paula_M
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Modalitatile de implementare a modelului social european sunt dintre cele mai variate si corespund complexitatii politicii sociale, formand o gama larga de abordari ce cuprinde elemente strategice, instrumente financiare, legislative si analitice, metode de dialog si coordonare.
Acestea actioneaza concertat si impreuna asigura coeziunea interna a politicii sociale.
Strategia europeana de ocupare a fortei de munca" a fost adoptata odata cu introducerea, in Tratatul de la Amsterdam (1997), a capitolului referitor la ocuparea fortei de munca (Titlul VIII).
Strategia are drept scop combaterea somajului la nivelul UE si a fost conceputa ca instrument principal de trasare si coordonare a prioritatilor comunitare in aceasta directie, prioritati ce vor fi adresate de fiecare stat membru in parte. Astfel spus, rolul acestei strategii este de a coordona, la nivel comunitar, politicile de ocupare ale statelor membre.

In functie de prioritatile identificate, strategia este structurata pe patru piloni, fiecare reprezentand un domeniu de actiune a carui dezvoltare contribuie la o mai buna ocupare a fortei de munca la nivel comunitar:
1) angajabilitatea - ce reprezinta o noua cultura in sfera ocuparii fortei de munca si se refera la abilitatea de a fi angajat, contribuind la combaterea somajului in randul tinerilor si la combaterea somajului pe termen lung;

2) antreprenoriatul - ce promoveaza crearea de noi locuri de munca prin incurajarea dezvoltarii locale;
3) adaptabilitatea - ce are in vedere modernizarea organizarii muncii si promovarea contractelor de munca flexibile;
4) asigurarea de sanse egale - se refera in special la adoptarea de masuri speciale pentru femei, in scopul reconcilierii vietii profesionale cu viata personala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.