Strategiile si politicile de personal

Trimis la data: 2013-07-24
Materia: Management
Nivel: Liceu
Pagini: 10
Nota: 8.23 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Au trecut 3 decenii de cand Peter Drucker in seminarul sau "Practicarea Managementului" a descris conceptia managerilor privind rolul lor ca: partial functionar comercial, partial administrator si partial functionar social. El a argumentat ca tendintele referitoare la management se concentreaza pe problemele si "durerile de cap" ce ameninta astfel cursul neted, netulburat al productiei (Druker 1955). Intr-adevar contributia managerilor este judecata prin prisma activitatilor lui-abilitatea de a conduce firma, de a conduce negocierile anuale sau zilnice, de a urma directia de dezvoltare.
Cerintele reale trebuie sa fie constructive si proactive .Managerii trebuie sa anticipeze nevoile organizatiei pe termen lung si scurt.Ei trebuie sa dezvolte politici ce aduc solutii la problemele aparute, sa anticipeze evolutia mediului intern si extern, sa influenteze si sa creeze atitudine in randul angajatilor, toate acestea pentru succesul firmei. Trebuie stiut ca o politica de personal nu s-ar putea dezvolta independent de strategia de afaceri. Managerii urmaresc sa atinga telurile intreprinderii si nu privesc firmele lor ca laboratoare sociologice.

Ei urmaresc sa satisfaca cererea pentru produsele sau serviciile lor si cauta sa satisfaca cererea mai eficient, mai productiv si cu un cost mai scazut.Administratia centrala si locala furnizeaza servicii si produse care sunt platite de contribuabili.Industria nationala furnizeaza servicii si produse care sunt platite de consumatori. Trebuie evidentiat ca sectorul privat este preocupat de clientii sai actuali si potentiali.Scriitorul Bob Ramsey afirma in "Financial Time "ca "Moralitatea in afaceri trebuie sa inceapa cu moralitatea pentru clienti.

Satisfacerea nevoilor clientilor furnizeaza noi locuri de munca .Dar interesele patronilor nu vizeaza creearea de noi locuri de munca."
Daca stakeholderi oricarei intreprinderi sunt Guvernul, clientii, angajatii, furnizorii si societatea in general, atunci toti au interes in cresterea eficientei firmelor pe care ei le servesc sau le utilizeaza, in cresterea calitatii produselor. Exista nevoi comune pentru clienti vizate de toate firmele, dar care vor fi in mod diferit satisfacute, subliniate de catre firme, functie de cota de piata detinuta, stadiul de viata al firmei.

Drucker sustine ca exista 8 domenii, functie de care se apreciaza rezultatele, performantele firmei; acestea sunt : pozitia pe piata, inovatia, productivitatea, resursele financiare si fizice , profitul, performantele managerilor, performantele muncitorilor si responsabilitatile publice. Industria si comertul au ca
obiective: nivelul de profitabilitate, cota de piata, volumul productiei si al costurilor, investitiile, cercetarea si dezvoltarea. Sectorul public poate avea obiective asemanatoare, desi acest sector poate apela si la subventii guvernamentale.

Administratia locala poate avea obiective diferite pentru serviciile publice, dar si aceasta trebuie sa asigure o legatura intre nivelul serviciilor furnizate, costuri si satisfactia clientilor.
Managerii din toate firmele sunt ocupati cu rezolvarea problemelor ce fac posibila obtinerea progresului prin schimbarea metodelor de munca, implementarea unei noi tehnologii, cresterea capacitatilor de productie, imbunatatirea termenelor calitative si cantitative a serviciilor si a bunurilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.