Stresul examenelor

Trimis la data: 2002-06-11
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 7.85 / 10
Downloads: 529
Autor: Stoica Maria
Dimensiune: 16kb
Voturi: 15
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Stresul examenelor
A. GENERALITĂŢI DESPRE STRES
În vocabularul curent termenul de "stres" este utilizat cu sensul de neplăcere, iritare, perturbare. O situaţie considerată stresantă este consecvent evitată. Se pare însă că stresul este sinonim cu însăşi condiţia vieţii, de vreme ce, aşa cum demonstrează cercetătorii stresului, nu numai necazurile dar şi bucuriile ne stresează, nu numai prezenţa dar şi absenţa stimulărilor, nu numai durerea ci şi plăcerea, nu numai plânsul dar şi rasul...
Stresul examenelor
Stresul examenelor
Care sunt, atunci, accepţiunile termenului?
În general, prin stres se înţelege acea stare a organismului caracterizată printr-o tensiune cu variate grade de intensitate, printr-o mobilizare a resurselor organismului, care trebuie să se adapteze unei situaţii problematice.

Stresul examenelor
Stresul, ca stare specială a organismului, poate fi provocat de o gamă largă de factori: stimuli fizici sau emoţii puternice (pozitive sau negative), situaţiile conflictuale dintre indivizi, ameninţarea statutului social, incertitudinea în privinţa viitorului, miza mare a unor evenimente etc. Dar această stare depinde la rândul ei de particularităţile fiecăruia. Astfel, chiar şi în cazul unei catastrofe sau calamităţi naturale, oamenii au reacţii extrem de variate: unii intră în panică şi au un comportament care îi pune în pericol sau care periclitează existenţa altor persoane, alţii se stăpânesc, acţionează cu calm şi eficienţă reuşind să facă faţă cu bine situaţiei.

Stresul examenelor
Unii îşi dezorganizează conduita fie şi numai datorită anticipării catastrofice a evenimentelor viitoare, alţii se comportă în mod echilibrat chiar în "toiul luptei".
Deci stresul are o dublă determinare: una din partea stimulului, alta din partea individului care interpretează situaţia. Asta înseamnă că avem o mare influenţă asupra propriilor stări de stres, atât în bine cit şi în rău. De aici şi importanţa pregătirii psihologice.

Stresul examenelor
B. EXAMENUL CA AGENT STRESOR
Pentru unu candidaţi, examenul este un prilej de întărire a statutului, pentru alţii o ameninţare. Unii sunt nerăbdători să înceapă mai repede, alţii nu ştiu cum să îl mai amâne. Unii tremură de emoţie la gândul că vor primi o notă, altora acest lucru le este relativ indiferent. Exemplele ar putea continua, punând în evidenţă reacţii diferite, chiar opuse, la una şi aceeaşi situaţie (uneori la una şi aceeaşi persoană).

Stresul examenelor
De unde provin diferenţele?
Din cel puţin două surse: pe de o parte din sfera personalităţii persoanei (a modului cum concepe aceasta examenul, a trăsăturilor sale de personalitate - cum ar fi emotivitatea, tendinţa de a vibra mai mult sau mai puţin amplu la o situaţie -, a experienţei sale anterioare), pe de altă parte din însuşi specificul examenului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.