Structura Parlamentului

Trimis la data: 2011-04-14 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 339
Autor: Orban agnes Dimensiune: 12kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Din punctul de vedere al structurii, parlamentele contemporane sunt de doua feluri: monocamerale si bicamerale. Monocameralismul predomina in statele Europei de Nord, dar intalnim astfel de parlamente si in Grecia si Portugalia. Majoritatea statelor europene, insa, au optat pentru parlamente bicamerale.

Bicameralismul este solutia structurala fireasca pentru statele federale, unde un corolar al principiului participarii este principiul dublei legitimitati a parlamentului - cea democratica si cea decurgand din reprezentarea statelor componente.

In aceste state, a doua camera reprezinta statele componente, avand o asa-numita "legitimitate concurenta" legitimitatii democratice pure a primei camere.In statele unitare, necesitatea bicameralismului nu apare atat de evidenta, daca ne raportam doar la criteriul structurii de stat. Cu toate acestea, multe state unitare prefera inca varianta parlamentului bicameral, sustinuta de o serie de argumente.

In alte state unitare, s-a ajuns la desfiintarea celei de-a doua camere, datorita inutilitatii sale, si la mentinerea unui parlament unicameral (de exemplu, in Suedia si Danemarca). In unele state unitare, dar cu structura regionala (cum sunt Spania sau Italia), cea de-a doua camera a parlamentului asigura reprezentarea teritoriala a regiunilor.

Din punct de vedere istoric, bicameralismul este justificat de doua motive: asigurarea unei garantii a reprezentarii aristocratiei (pornind de la modelul britanic al Camerei Lorzilor) si caracterul federal al statului. Acesta din urma este singurul care a ramas in actualitate, in timp ce justificarea bicameralismului parlamentelor contemporane ale statelor unitare tine de un cu totul alt ordin de argumente.
Acestea tin mai mult de aplicarea teoriei separatiei puterilor dar si de grija pentru moderarea sau "ponderarea" puterii legislative, ca si pentru calitatea legiferarii.

Astfel, principalele argumente invocate in favoarea bicameralismului sunt:
a)aplicarea principiului separatiei puterilorin sanul legislativului, pornind de la teoria lui Montesquieu - ,,le pouvoir arrete le pouvoir" - pentru a evita concentrarea puterii parlamentului si transformarea lui intr-un "dictator";
b)necesitatea de moderare sau de ponderare a puterii legislative, argument strans legat de primul si care vizeaza, intre altele, "garantarea respectului minoritatii politice impotriva posibilelor excese ale majoritatii" (C. Grewe, H. Ruiz-Fabri);

c)garantarea calitatii in activitatea legislativa, prin supunerea proiectelor legislative unei duble analize.
Aceste argumente pot fi lesne utilizate si pentru a combate solutia bicameralismului: de exemplu, dubla analiza a proiectelor de legislatie prezinta si riscul ingreunarii procesului de legiferare, ca si al conflictelor intre cele doua camere.Principala justificare a bicameralismului in parlamentele contemporane ramane necesitatea ponderarii puterii legislative.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.