Structura administrativa romaneasca in Primaria Municipiului Turda

Trimis la data: 2010-06-11
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 21
Nota: 9.56 / 10
Downloads: 0
Autor: Cosmin Tuculet
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Activitatea executiva (constand in organizarea executarii si executarea in concret a actelor normative) este realizata de un sistem de organe ce porta denumirea de organe executive. Totalitatea acestor organe ce exercita atributii executive formeaza puterea executiv alaturi de celelalte doua puteri organizate in stat: legiuitoare si judecatoreasca.
Dupa criteriul competentei materiale, organele executive se clasifica in organe cu competenta generala si organe de specialitate, iar dupa din punctul de vedere al competentei teritoriale distingem intre organele centrale si locale.
Distinctia dintre Administratia publica centrala si cea locala are la baza utilizarea mai multor criterii cumulative. Ele au in vedere competenta teritoriala si materiala a organelor ce compun administratia publica si natura interesului pe care il promoveaza. Astfel, administratia publica centrala isi exercita competenta teritoriala la nivelul intregului teritoriu national, iar cea locala doar la nivelul unitatilor administrativ teritoriale in care au fost alese autoritatile respective.

Pe de alta parte, organele ce compun administratia publica centrala dispun fie de competenta materiala generala - Guvernul, pe cand autoritatiile locale au o competenta materiala ce se circumscrie in jurul realizarii interesului local. Nu in primul rand, in timp ce administratia centrala promoveaza interesul general - national , cea locala promoveaza interesul localitatii respective. 3. Autoritatile administratiei publice locale, natura lor juridica si actele pe care le emit sau le adopta.

Autoritatile administratiei publice in comune si orase sunt consiliile locale, comunale si orasenesti, ca autoritati deliberative, si primarii, ca autoritati executive. Consiliile locale si primarii functioneaza ca autoritati ale administratiei publice locale si rezolva treburile publice din comune si orase, in conditiile legii.
3.1 Consiliile locale Consiliile locale sunt compuse dintr-un numar de consilieri pe care legea ii determina in functie de numarul populatiei unitatii administrativ - teritoriale. Ei alesi prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, in conditiile stabilite de Legea privind alegerile locale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.