Structura atomului

Trimis la data: 2015-05-06
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.73 / 10
Downloads: 0
Autor: Anca_P
Dimensiune: 191kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Inca din antichitate, oamenii au inceput sa observe fenomenele, sa le studieze si sa traga concluzii asupra celor observate, formulandu-se teoria diversitatii materiei, teoria unitatii materiei, si altele. Mai tarziu s-a pus intrebarea daca materia este continua sau discontinua. O prima contributie la aceasta problema au adus-o Leucip si Democrit (sec. VI si V i.e.n.) cu teoria atomista a materiei, in care se arata ca materia este discontinua si ca este formata din particule mici, indivizibile, numite atomi.
J. Dalton, la inceputul secolului XIX, precizeaza ca elementele sunt formate din atomi indestructibili, omogeni, de forma si marime invariabila, diferiti de la element la element prin marimea si greutatea lor, si ca ei nu se pot transmuta, dar se pot uni unii cu altii pentru a forma substante compuse.
Atomul indivizibil al lui J. Dalton a evoluat, fiind infirmat de urmatoarele experiente care au condus la intelegerea complexitatii atomului:

studiul electrolizei, descarcari electrice in gaze rarefiate, descoperirea radioactivitatii, experienta lui E. Rutherford, spectrele de emisie atomica si teoria cuantelor a lui Planck.
Cercetand fenomenele care au loc in procesele de electroliza a solutiilor de electroliti M. Faraday (1833) a pus pentru prima oara in evidenta existenta de ioni, atomi sau grupe de atomi cu sarcini electrice pozitive (cationi) si negative (anioni) care migreaza spre polii de semn contrar ai electrolizorului unde se descarca.

Conform uneia din legile formulate de Faraday, pentru depunerea electrolitica a unui atom-gram dintr-un element chimic monovalent, este necesara o cantitate de electricitate de 96479 coulombi (1F). Raportata la numarul lui Avogadro (N = 6,023a��1023) se obtine valoarea celei mai mici sarcini elementare : FN964796,023101,60210C2319=a��=a��a��, pentru care G.J. Stoney (1891) a propus numele de electron.

Dupa descoperirea existentei ionilor (pozitivi si negativi), descoperirea cea mai importanta care a confirmat previziunile formulate cu privire la structura complexa a atomilor a fost descoperirea electronului, in tuburile de descarcari electrice in vid (la presiunea de 10-3 - 10-2 mmHg), cand curentul electric este transportat de un flux de raze invizibile, care provin din catod si care au fost denumite raze catodice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.