Structura celulei

Trimis la data: 2014-08-09 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Gabriel_B Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Celula este unitatea morfofiziologica si genetica a tuturor organismelor animale si ve-getale. Prin "unitate genetica" intelegem ca orice organism deriva dintr-o celula si ca orice ce-lula provine dintr-o alta celula preexistenta (Omnis cellula e cellula). Celula reprezinta cel mai simplu sistem viu, iar denumirea sa provine de la cuvantul latinesc cella=camaruta (denumirea apartine lui Robert Hooke). Ramura anatomiei care se ocupa cu studiul celulei se numeste citologie (greaca kytos=celula, logos=stiinta). In alcatuirea celulei se disting doua componente: citoplasma si nucleul.

Citoplasma reprezinta masa extranucleara a celulei si la majoritatea celulelor este par-tea cea mai voluminoasa a corpului celular. Nucleul sau carionul este al doilea constituent fundamental al celulei. Se prezinta ca un corp inclus in masa citoplasmica, avand o refringenta mai mare decat aceasta si fiind mai vascos decat ea. El reprezinta o formatiune protoplasma-tica superior organizata, intrucat contine informatia genetica.

Cu ajutorul microscopului elec-tronic s-a putut studia nucleul viu si s-a ajuns la concluzia ca el este alcatuit din urmatoarele formatiuni: Membrana nucleara impiedica difuziunea continutului nuclear in citoplasma, dar per-mite schimbul de substante intre nucleu si citoplasma. Ca stare fizica, membrana nucleara este un gel. Plasma nucleara este constituentul principal al nucleului si se mai numeste carioplasma sau nucleoplasma. In compozitia sa chimica predomina molecule de ADN; in mai mica masura se gaseste si ARN.

Prin acesta, nucleul apare ca principalul depozit de ADN - purtatorul material al informatiei genetice. El nu se gaseste liber, ci legat de proteine (histone, proteine acide), formand complexe dezoxiribonucleoproteinice. In prima faza a diviziunii ce-lulare (mitoza si meioza) reteaua de cromatina se concentreaza si se fragmenteaza, dand naste-re unor filamente mai ingrosate, cunoscute sub numele de cromozomi.

Un cromozon este format din doua fire, numite cromatide, rasucite una in jurul celei-lalte si prinse intre ele la nivelul unei granule bine individualizate, necolorabila, numita centromer sau punct de insertie. Acesta, nefiind aproape niciodata terminal, imparte cromozomul in doua brate. In celulele corpului unui organism pluricelular se gasesc doua feluri de cromozomi: cro-mozomi omologi (autozomi), care au forma asemanatoare si se intalnesc atat in nucleii celule-lor din corpul femeii cat si in cei ai barbatului, si cromozomi de sex (sexuali), care sunt deose-biti la femeie si la barbat (heterozomi).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.