Structura de echilibru a otelurilor carbon si a fontelor albe

Trimis la data: 2013-12-18 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pacepa ioan Dimensiune: 3661kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Otelurile au o utilizare larga in practica Din aceasta cauza este necesar sa se cunoasca foarte bine legatura dintre compozitia chimica a acestor structuri si proprietati. Cunoscand bine aceasta legatura se va putea alege in mod corespunzator " otelul potrivit la locul potrivit".
Lucrarea prezinta diagrama de echilibru , diagrama de constituenti si diagrama de faze, precum si principalii constituenti de echilibru ai otelurilor carbon si ai fontelor albe.
Referate similare: Oteluri si fonte

Pe langa Fe si C, otelurile carbon nealiate mai contin Mn, Si, S, P (ultimele doua sunt elemente daunatoare in oteluri).
Constituentii structurali intalniti in otelurile carbon sunt:
Ferita - (fig.) Se noteaza cu F sau este o solutie de insertie a C in . Continutul de carbon este de 0,006% la 20 As C si de 0,02% la 27 As C . Constituentul este moale, plastic, are proprietati magnetice pana la 770 As C. Un otel care contine o cantitate mare de ferita este ductil si tenace. Un astfel de otel are urmatoarele proprietati mecanice :
Rm 30 daN/mm2; Rp 0,2 18 daN/mm2; A -40 %; Z- 70%; HB-80 daN/mm2; KCU -20 daj/cm2; (fig.....).

Austenita (fig.....) - Se noteaza cu A sau Feγ si reprezinta o solutie de insertie a C in fierul γ. Se intilneste la temeraturi de peste 727 As C.Cementita (fig....) - Se noteaza cu Ce sau Fe3C . Este un compus chimic care contine 6,67% C indiferent de forma geometrica sub care apare.Cementita pastreaza proprietati magnetice pana la 215 As C. Este fragila si are o duritate mare. Rezistenta la tractiune este mica , iar rezistenta la compresiune mare.

Rm= 4 daN/ mm2; HB = 800 daN/mm2.
Cementita poate fi :tertiara - se gaseste in oteluri mai hipoeutectoide;
secundara - se gaseste in oteluri mai hipereutectoide,primara - se gaseste in fontele albe.Perlita - Se noteaza cu P si este un amestec format din ferita 88,7% si cementita in proportie de 11,3%. In functie de gradul de dispersie a lamelelor de cementita, aceasta poate avea urmatoarele valori al eproprietatilor mecanice: Rm= 80- 110 daN/mm2; HB= 185- 250 daN/mm2; A= 7-16 %; Z= 20-30 %.

In otelurile laminate si turnate perlita este lamelara (cementita este sb forma de lamele ?). Prin tratament termic (recoacere de globulizare) cementita lamelara se poate transforma in cementita globulara.
3. Fontele albe Sunt aliaje ale fierului cu carbonul care contin de la 2,11% pana la 6,67 % carbon. Carbonul este legat sub forma de cementita, iar ruptura are un aspect alb argintiu. Fontele albe sunt dure si casante. Ele nu se pot prelucra prin aschiere, nu pot fi sudate sau prelucrate prin deformare plastica. Se obtin prin turnare,
Clasificarea fontelor albe :

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.