Structura materialelor metalice

Trimis la data: 2014-01-09 Materia: Mecanica Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: asushama Dimensiune: 172kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Metalele- sint solide la temperatura ambianta (cu exceptia mercurului care este lichid);sint opace si refleta lumina(au luciu metalic) pe suprafata proaspat taiata;sint ductile (se trag in fire subtiri),maleabile(se transforma in foite subtiri cind sint presate sau lovite cu un ciocan) si tenace (nu se sparg atunci cind sint lovite cu soc);sint bune conducatuare electrice si termice;oxizii lor se comporta chimic ca baze.

Nemetalele- sint bune izolatuare electrice la temperatura ambianta,in rest poseda unele proprietati metalice.Aliajul metalic- este o substanta care se obtine prin contopirea a doua sau mai multe elemente chimice, numite componentele aliajului;elemntul aflat in proportia cea mai mare in aliaj este numit component de baza ;celelalte componente din compozitia aliajului se numesc componente de adaos sau elemente insotituare si pot fi metale sau nemetale.Metalele si aliajele lor formeaza grupa materialelor metalice.

Majoritatea metalelor se gasesc in scuarta Pamintului sub forma de combinatii chimice(oxizi,sulfuri,sulfati,carbonati,silicati etc.),numite minerale, care intra in componenta unor roci numite minereuri.Materialele memetalice se extrag din minereuri prin diferite procedee tehnologice
-care fac obiectul metalurgiei extractive -fie sub forma de metale tehnice(impurificate cu diferite elemente insotituare), fie sub forma de aliaje metalice.Majoritatea produselor obtinute prin metalurgie extractiva au forme simple si se numesc lingouri.

In continuare ,lingourile pot fi prelucrate in doua moduri diferite:
-se topesc si se tuarna in forme speciale , optinindu-se piese turnate, care-apoi-se prelucreaza prin aschiere si se monteaza in aparate ,masini si altele;
-se deformeaza plastic prin procedee specifice metalurgiei prelucratuare (laminare,forjare ,trefilare etc.), optinindu-se produse metalice utile (bare, profile, table, tevi, sirme) din care -prin alte procedee de prelucrare -se optin piese pentru masini utilaje si diferite aparate.

Materialele metalice au o larga utilizare in industrie la fabricarea majoritatii pieselor din care sint executate sub-ansamblurile si ansamblurile necesare constructiilor metalice (hale , poduri, nave, vaguane,rezervuare etc.), constructiilor mecanice (motuare, reductuare, autovehicule, masini-unelte etc.), utilajul chimic, aparatul electrotehnic etc.

2.Structura cristalina a metalelor
Metalele ,ca si tuate substantele din natura, sunt formate din atomi .In metalele sub forma de vapori -de exemplu miercurul la fierbere la o temperatura mai mare de 357 gr. C-atomii sunt mult departati unul de altul si se misca individual si la intimplare.In metalele topite(lichide)atomii se apropie ,legindu-se intre ei in grupuri mici , care se misca impreuna, ceea ce confera metalului lichid o oarecare "consistenta" si o suprafata neteda de separatie de mediul inconjurator.

In metalele solide , atomii se apropie atit de mult tocmai atinginduse si lasind intre ei numai spatii fuarte mici, prin care pot sa circule elecronii de valenta (gazul electronic).Ca urmare a acestei apropieri, intre atomi apar forte de interactiune-de atragere si respingere reciproca-care obliga fiecare atom sa ocupe o anumita pozitie in spatiu in raport cu vecinii sai.Intrucit fortele de interactiune au un caracter ordonat, atomii se aranjeaza tot in mod ordonat, astfel in cit-unind centrele atomilor prin linii imaginare -se optin niste figuri geometrice in spatiu, numite retele cristaline.

Cea mai mica si mai simpla figura geometrica in spatiala, prin a carei repetare in cele trei directii in spatiu se obtin o anumita retia cristalina , se numeste celula elementara a retelei respective.Metalele solide se cristaliziaza in mai mlte tipuri de retele cristaline cristaline, dintre care cele mai fregvente sint retiaua cubica si retiaua hetagonala(fig. 1)

Retele cubice intilnite la metale nu sint simple , ci complexe, deoarece atomii sunt asizati si in alte noduri decit in virfurile cuburilor . Astfel, la retiaua cubica cu volum central ,in afara de cei opt atomi din virfuri mai exista un atom in centrul simetrical cubului, iar la retiaua cubica cu fete centrate atomii ocupa nodurile rezultate la intersectia diagonalelor fiecaruia din cele sase fete.

Reteaua hetagonala compacta are atomi are atomi in virfurile prismei hexagonale, in centrele celor doua baze, si inca trei atomi in interiorul prismei, intrun plan situat la jumatatea inaltimii acesteia.
Retiaua cubica cu fete centrale (prescurtat c.f.c.) se intilneste la metalele ductile si maleabile (Au, Ag, Cu, Al, Pb), retiaua cubica cu volum central (c.f.c.) la cele cu plasticitatia mai redusa (Cr, Mo, W, V etc.), iar retiaua hexagonala compacta (h.c.), la putine metale, care au plasticitatea redusa la temperatura obismuita , dar devin fuarte maleabile prin incalzire (Zn, Mg, Cd.)

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.