Structura moleculei de hemoglobina

Trimis la data: 2002-06-25
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.03 / 10
Downloads: 3844
Autor: Mihai Paraschiv
Dimensiune: 32kb
Voturi: 209
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Structura moleculei de hemoglobina
Hemoglobina este o proteină cu fier care intră în componenţa globulelor roşii ale sângelui, dându-i acestuia culoarea sa roşie, şi transportă oxigenul, dioxidul de carbon şi oxidul nitric. Hemoglobina este prezentă în corpul tuturor animalelor, cu excepţia celor mai puţin complexe. Ea transportă oxigenul de la plămâni sau de la branhii, acolo unde sângele este oxigenat, către toate celulele corpului.
Structura moleculei de hemoglobina
Când este saturată cu oxigen, hemoglobina este numită oxihemoglobină. După eliberarea oxigenului către ţesuturi, hemoglobina îşi inversează funcţia şi se încarcă cu dioxid de carbon, produsul rezidual rezultat în urma respiraţiei celulare, pentru a-l transporta către plămâni, unde va fi expirat. Când este saturată cu dioxid de carbon, hemoglobina este cunoscută drept carboxihemoglobină.

Structura moleculei de hemoglobina
În 1996 cercetătorii au descoperit că, în contact cu oxigenul şi dioxidul de carbon, hemoglobina formează şi eliberează un al treilea gaz – oxidul nitric.

Acesta joacă un rol important în reglarea presiunii sângelui prin relaxarea pereţilor vaselor de sânge, mărindu-le astfel debitul. Hemoglobina controlează dilatarea şi contracţia vaselor de sânge, şi implicit presiunea sângelui, prin reglarea cantităţii de oxid nitric la care sunt expuse acestea.

Structura moleculei de hemoglobina
Hemoglobina este conţinută în întregime în globulele roşii, deţinând până la 35% din greutatea acestora. Pentru a se combina corespunzător cu oxigenul, globulele roşii trebuie să conţină cantitatea adecvată de hemoglobină. Aceasta, la rândul ei depinde de prezenţa fierului pentru a se forma. Lipsa de fier din corp împiedică producerea hemoglobinei şi duce la anemie.

Structura moleculei de hemoglobina
Hemoglobina transportă o cantitate de oxigen de 20 de ori mai mare decât volumul propriu. Unele substanţe chimice, cum ar fi monoxidul de carbon reacţionează atât de bine cu hemoglobina încât aceasta nu se mai poate combina cu oxigenul şi este provocată asfixierea.

Structura moleculei de hemoglobina
După o viaţă de circa 120 de zile, globulele roşii ale sângelui sunt distruse în splină sau pe parcursul circulaţiei iar hemoglobina este descompusă în constituenţii săi, inclusiv fierul, care intră în alcătuirea noilor celule sangvine produse în măduva oaselor.

Când se produce o lezare a vaselor de sânge (în cazul unor julituri) globulele roşii sunt eliberate şi pătrund în ţesut unde sunt descompuse. Hemoglobina este transformată în pigmenţi, a căror culoare duce la apariţia zgârieturilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.