Structura nucleului atomic

Trimis la data: 2004-05-30
Materia: Fizica
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.49 / 10
Downloads: 6409
Autor: Oana Floroian
Dimensiune: 9kb
Voturi: 209
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Structura nucleului atomic - Nucleul atomic este alcătuit din trei elemente fundamentale: neutronul, protonul şi quarcul. NEUTRONUL, particulă elementară cu polaritate neutră, care face parte din nucleul atomului, este una din cele mai mici părţi de materie pe care oamenii de ştiinţă o pot izola, numită şi particulă elementară. Neutronul are aproximativ 10-13 cm în diametru şi cântăreşte 1.6749 x 10-27 kg.
Neutronii si protonii se îmbină strâns pentru a crea nucleul atomic. Numărul de protoni conţinut de un atom determină ce element chimic este, pornind de la 1 proton pentru hidrogen până la 92 pentru uraniu. Oamenii de ştiinţă au reuşit totuşi în laboratoare să creeze atomi cu până la 116 protoni. Fiecare atom conţine de obicei cam atâţia neutroni cât şi protoni, dar diferiţi atomi specifici aceluiaşi element pot avea numere diferite de neutroni.

Atomii care diferă doar prin numărul de neutroni se numesc izotopi. De exemplu, cei mai mulţi atomi ai celui mai simplu element, hidrogenul, au un nucleu ce conţine un singur proton. Totuşi, în hidrogenul natural, 0.015% din atomi au un neutron în adiţie la proton. Izotopul se numeşte hidrogen greu sau deuteriu. Un element are de obicei câţiva izotopi, aproape toţi identici în felul în care reacţionează chimic cu alte elemente şi cu fiecare dintre ei.

STRUCTURĂ ŞI CARACTERISTICI:
Neutronul este sensibil mai greu decât protonul şi de 1.883 ori mai greu decât electronul. Este afectat de cele patru forţe fundamentale ale naturii. Deoarece are masă este afectat de gravitaţie, forţa de atracţie dintre toate obiectele universului. Deşi neutronul nu are încărcătură electrică el este uşor magnetic deci este afectat de forţa electromagnetică, forţa de atracţie sau respingere dintre particule magnetice sau încărcate electric.

Neutronul este afectat de puternica forţă nucleară, o atracţie care menţine neutronii alături de protoni şi de alţi neutroni în nucleu. Neutronul este de asemenea afectat de slaba forţă atomica, o interacţiune dintre componentele neutronului care-i cauzează descompunerea sau ruperea. Izolat de materia nucleară, un neutron liber se descompune intr-un electron încărcat pozitiv şi un electron încărcat negativ, eliberând în acest fel energie. Timpul mediu de existenţă a unui neutron liber este puţin mai mic de 15 minute.

Oamenii de ştiinţă au descoperit neutroni după ce mai întâi ai descoperit protonii în nucleele atomilor. Pentru o perioadă, fizicienii au crezut că neutronii şi protonii sunt cele mai mici particule din nucleu. Totuşi după 1947 fizicienii au descoperit alte particule elementare cum ar fi lambda şi mesons. Aceste particule nu se găsesc în nucleu dar pot fi create de reacţii nucleare, schimbări în nucleu care eliberează particule.

Multe din aceste particule elementare au proprietăţi similare cu cele ale neutronului şi protonului. Fizicienii au emis ideea ce, devreme ce particulele elementare par a fi înrudite, ele trebuie sa fie compuse din aceleaşi mai mici „cărămizi ale universului”, pe care le-au numit quarci. La început oamenii de ştiinţă au crezut că quarcii nu erau obiecte reale, dar în 1967 ei au folosit raze de electroni cu energie înaltă pentru a „mina” în proton şi neutron şi au dovedit existenţa unor particule asemănătoare unor granule, quarcii.

Neutronul, ca şi protonul este alcătuit din trei quarci. Forţa nucleare puternică de atracţie este de fapt una care atrage quarcii unii de alţii pentru a alcătui protonii şi neutronii. Quarcii unui proton şi neutron vor atrage şi quarcii altui proton sau neutron, formând în acest fel nucleul.

PROTONUL, particulă elementară purtătoare de sarcină pozitivă, alături de neutron şi electron este una din componentele tuturor nucleelor. El este singura particulă elementară stabilă acest lucru însemnând că poate exista de unul singur pentru o perioadă mare de timp. Sarcina lor pozitivă este de of 1.602 x 10-19 coulomb. Sarcina este egală şi de sens opus cu cea a electronului. Ei au o masă de 1.67x 10-27 kg şi alături de neutroni sunt răspunzători pentru cea mai mare parte din masa atomului. Atomii conţin un număr egal de protoni şi neutroni astfel încât fiecare atom au per total o sarcina zero.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.