Structura ochiului

Trimis la data: 2012-11-28
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.58 / 10
Downloads: 0
Autor: Miruna popa
Dimensiune: 112kb
Voturi: 9
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ochiul uman este un organul cu ajutorul caruia putem sa vedem si sa percepem tot ce ne inconjoara.Ochiul este un organ a carei principala functie este de a detecta lumina. Oamenii vad cu ajutorul ochilor, si nu cu ochii, prin intermediul lor, de unde informatia este transmisa prin nervul optic, tractele optice in anumite zone ale lobului occipital al creierului unde se formeaza imaginea pe care o vedem. Din punct de vedere anatomic, ochiul este format din doua camere. Camera anterioara este patea din fata formata din cornee, umoare apoasa iris, zonuli si cristalin. Unde cornea si cistalinul delimiteaza Camera Anterioara. Camera Posterioara este partea din spate a ochiului formata din sclera, retina, macula si corpul vitros.
Ca afectiuni corneea poate sa isi piarda transparenta sau curbura ei poate sa devina iregulata. Afectiune ce poarta numele de keratoconus.
Irisul are forma de inel si este colorat. Este componenta care da culoarea ochiului si difera de la om la om. Irisul isi modifica suprafata modificand diametrul orificiului interior numit pupila si care dozeaza cantitatea de lumina ce intra in ochi. Irisul imparte polul anterior in camera anterioara si camera posterioara.

Cristalinul este lentila ochiului avand forma biconvexa. Cu ajutorul cristalinului imaginea se formeaza pe retina indiferent de distanta la care priveste ochiul.Contribuie cu aproximativ 30% din puterea refractiva a ochiului avand o putere situata intre 15-20 de dioptrii in mod normal. Este situat in spatele irisului si in fata corpului vitros. Iar impreuna cu irisul formeaza camera anterioara a ochiului. Cristalinul este tinut in pozitia sa de fibre numite zonulii lui Zin care la capatul celalalt sunt prinse de corpul ciliar. Cu ajutorul carora cristalinul isi modifica suprafata pentru vederea la distanta sau aproape, proces numit acomodatie.

Cristalinul matur nu este hranit de vase de sange sau inervatii ci depinde in intregime de umoarea apoasa atat la hranire cat si la eliminarea deseurilor sale. Gradual cu inaintarea in varsta cristalinul devine rigid astfel isi pierde capacitatea de a acomoda.
Cristalinul este format din nucleu, cortex, epitelui subcapsular si capsula. Nucleul este partea centrala a lentilei, cortexul este un material moale ce inconjoara nucleul iar capsula este un saculet din membrana.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.