Structura resurselor financiare publice

Trimis la data: 2014-01-29 Materia: Finante-Banci Nivel: Liceu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: alexzaldea Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Conceptul de cheltuiala publica poate fi interpretat din punct de vedere juridic, dar si economic. Functia fiscala a finantelor publice ne arata faptul ca dupa colectarea resurselor financiare aflate la dispozitia statului are loc alocarea si utilizarea acestora. Acest lucru inseamna ca o parte din resurse se distribuie intre membrii societatii, avand influenta asupra veniturilor acestora. Ca urmare, cheltuiala publica, interpretat din punct de vedere economic, reprezinta un consum definitiv de produs intern brut sau un avans de produs intern brut.

In acceptiune juridica, o cheltuiala publica reprezinta o plata pentru asigurarea functionarii institutiilor publice si posibilitatea savarsirii activitatiilor intreprinderilor cu capital de stat.
Varietatea cheltuielilor publice a facut necesara introducerea unor criterii pentru structurarea lor. Necesitatea decurge din nevoile de analiza si din cerintele procesului de elaboarare a bugetelor si planurilor financiare.

Cheltuielile publice pot fi particularizate dupa sursa de finantare in: finantate din bugetul de stat, finantate din bugetul asigurarilor sociale de stat si finantate din fonduri speciale (bugetare sau extrabugetare). Sfera cheltuielilor publice o include pe cea a cheltuielilor bugetare, adica acestea din urma sunt parte a celor dintai si le includ numai pe cele efectuate din bugetul de stat, din bugetele locale si din bugetul asigurarilor sociale de stat.

In Romania, structura cheltuielilor publice, a suferit modificari semnificative mai ales dupa 1990. Reformarea economiei si a statului a necesitat si o reforma a bugetului in toate componentele procesului bugetar. In planul structurii cheltuielilor bugetare, bugetul de stat, asa cum a fost el elaborat pentru anul 2004, include la cheltuieli o structura pe trei criterii si anume: capitole, subcapitole, articole si aliniate. Aceasta structura permite definirea conturilor din contabilitatea publica in masura sa reflecte fidel alocarea fondurilor in Romania.

Structura cheltuielilor bugetare din punct de vedere economic, conform acestei clasificatii, se prezinta astfel:
• Cheltuieli curente, care la randul lor se impart in cheltuieli de personal, cheltuieli materiale si servicii, subventii, prime si transferuri, care pot fi consolidabile (de la bugetul de stat catre bugetele locale si fondurile special) sau neconsolidabile (burse, alocatii, pensii, ajutoare, indemnizatii, contributii, cotizatii etc.).
• Cheltuieli de capital si imprumuturi acordate de stat.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.