Structura si dinamica cheltuielilor publice din bugetul local la primaria municipiului Iasi

Trimis la data: 2014-02-28 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 35 Nota: / 10 Downloads: 5
Autor: elenasabina23 Dimensiune: 274kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Notiunea de cheltuiala publica exprima procesele economice de repartitie a PIB, concretizate prin alocarea si utilizarea resurselor banesti (financiare), pentru realizarea de actiuni considerate de interes public, la nivel national sau al coectivitatilor locale.Cheltuielile publice locale reflecta resursele banesti aprobate si efectuate din bugetul local, din bugetul institutiilor si serviciilor publice de interes local si din bugetul activitatilor finantate integral din venituri proprii, in limita si potrivit destinatiei stabilite prin bugetele respective.
Referate similare: Nu exista referate similare

Cheltuielile din bugetul local exprima eforturile financiare realizate de autoritatile administratiei publice locale pentru acoperirea cerintelor sociale, culturale, economice, a serviciilor de dezvoltare pub-lica si a altor cerinte ale locuitorilor din unitatile administrativ-teritoriale.

Structurarea cheltuielilor publice se face conform clasificatiei bugetare, si anume: clasificatia ad-ministrativ departamentala, clasificatia economica, clasificatia functionala, clasificatia financiara.Clasificatia administrativ-departamentala, ce are la baza institutiile prin care se efec-tueaza cheltuielile publice; ministere, institutii publice autonome, unitati administrativ-teritoriale, fiind utila deoarece alocatiile bugetare se stabilesc pe acesti beneficiari. Ea prezinta insa dezavantajul ca un minister, departament, agentii guvernamentale, judet, municipiu, oras, comuna reuneste cheltuieli cu destinatii variate.

Clasificatia economica se bazeaza pe folosirea a doua criterii:
-primul are in vedere continutul proceselor de consum exprimate, conform caruia cheltu-ielile se impart in:
a)cheltuieli curente (de functionare);
b)cheltuieli de capital (cu caracter de investitii).
-al doilea are in vedere natura actiunilor finantate si imparte cheltuielile in :
a)cheltuieli pentru prestarea serviciilor publice;
b)cheltuieli de transfer (de resurse banesti).

Cheltuieli curente sunt cele care asigura buna functionare si intretinere a institutiilor publice. Ele reprezinta un consum definitiv de produs intern brut, iar sumele cheltuite trebuie sa se reinoiasca anual, avand ponderea cea mai mare din totalul cheltuielilor publice.Cheltuieli de capital (de investitii se concretizeaza in achizitionarea de bunuri destinate sferei productiei materiale sau dotari sferei nemateriale (institutiilor publice) cu active fixe, care duc la dezvoltarea si modernizarea patrimoniului public.

Cheltuieli pentru prestarea serviciilor publice cuprind, in general, remunerarea personalului, alte elemente de cost al prestatiilor, inclusiv a furniturilor necesare bunei functionari a institutiilor publice sau a achizitionarii de mobilier, aparatura si echipamente.
Cheltuieli de transfer se concretizeaza prin operatiuni de transmitere a unor sume de bani de la buget la dispozitia unor persoane juridice (institutii cu activitate autofinantate, intreprinderi productive), sau fizice (pensionari, someri, studenti, elevi etc.), respectiv la bugete ale administratiei locale.

Din acest unghi de vedere, ele pot avea un caracter economic (subventii, prime pentru stimularea exportului, re-structurarea unor activitati economice etc.) sau un caracter social (burse, pensii, ajutoare si alte indemnizatii). Se include aici si finantarea unor actiuni de importanta deosebita efectuate prin inter-mediul administratiei publice locale.

Clasificatia functionala foloseste drept criterii (in gruparea cheltuielilor publice) dome-niile de activitate, ramurile economice spre care sunt dirijate resursele financiare publice sau alte desti-natii date acestor resurse, legate de efectuarea unor transferuri intre diferitele niveluri ale administratiei publice, plata dobanzilor la datoria publica sau constituirea de rezerve la dispozitia autoritatii executive.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.