Structura si functiile genei

Trimis la data: 2015-03-30
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.83 / 10
Downloads: 0
Autor: Loredana_R
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Rezolvarea complexelor aspecte ale ereditatii sunt legate in mod permanent de elucidarea structurii si functiei genei.
G. Mendel arata ca in celule exista factori ereditari care determina caracterele ereditare perechi, in celulele somatice (2 n) si sub forma simpla in celulele sexuale (n).
Ca orice alta abstractie stiintifica, conceptul de gena a aparut ca urmare a necesitatii de a gasi un suport material fenomenelor de transmitere ereditara, a caracterelor si insusirilor, de a imagina mecanismele ascunse ale acesteia, de a depasi pura descriere a fenomenelor ereditatii.
Termenul de gena a fost formulat de W. Johannsen - 1911, care nu il considera ca pe o unitate fizica, ci ca pe un corespondent ai factorilor ereditari imaginati de Mendel.
Gena - gr. Genos = urmas) sau gennao = a da nastere.
Existenta genei ca unitate fizica a fost admisa de T. H. Morgan, care a stabilit ca genele sunt legate de structuri nucleare vizibile numite cromozomi. Asa s-a ajuns sa se considere genele ca unitati fizice ereditare, a caror actiune determina procesele de dezvoltare prin care se formeaza fenotipul.

Astfel caracterele organismelor sunt considerate drept functiuni ale genelor grupate in perechi si localizate in cromozomii perechi, formulandu-se ipoteza " o gena - un caracter" (deci se presupune ca exista atatea gene cate caractere sunt).
La inceputul sec. XX s-a demonstrat ca gena este o unitate genetica mult mai complexa, formata din sublocusuri sau subgene. Existenta subunitatilor de gena a fost dovedita de LEWIS in anul 1951 la locusul lozenge (lz) de la Drosophila melanogaster.

Locusul lozenge se gaseste pe cromozomul X in pozitia 27,7 unitati de recombinare si determina modificari in pigmentatia ochilor, structura fatetelor si fertilitatea femelelor.
Heterozigotii obtinuti in urma incrucisarilor dintre mutante ale locusului lozenge, au avut un fenotip mutant cu caractere intermediare. Locusul lozenge cuprinde cel putin trei unitati intre care apare un mic procent de recombinare.

Aparitia geneticii moleculare a determinat schimbarea fundamentala a conceptului de gena. Gena poate fi definita ca un segment din macromolecula de ADN sau ARN (in cazul virusurilor) format dintr-o secventa anumita de nucleotide (nucleotid = unitate a moleculei de ADN si ARN alcatuita dintr-o baza azotata, o pentoza si un radical fosforic), care contine o cantitate de informatie genetica necesara pentru sinteza unei polipeptide sau altor biomolecule (ARN r, ARN t). Prin transcriptie informatia genetica din segmentul de ADN este transferata in ARN, iar prin translatie este decodificata intr-o secventa de aminoacizi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.