Structura silicatilor tehnici - tipuri de structuri ale silicatilor

Trimis la data: 2013-05-16 Materia: Diverse Nivel: Liceu Pagini: 27 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: iliescu.mariamagdalena Dimensiune: 327kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Chimia silicatilor imbratiseaza acel domeniu din chimia anorganica,avind ca obiect studiul fenomenelor chimice si fizice la silicati in general.Silicatii se intilnesc ca : -silicati naturali care alcatuiesc litosfera pamintului; studiul lor formeaza obiectul mineralogiei si petrografiei; -silicati tehnici,care sint materiale fabricate industrial; fabricarea lor formeaza obiectul de studiu alAtit silicatii naturali, cit si cei tehnici sunt utilizati in practica. drept materiale de constructie. Ohimia silicatilor aplicata la silicatii tehnici constituie bazele fizico-chimismului proceselor tehnologice de fabricatie a cimentului, a materialelor ceramice, a refraetarelor, a sticlei si in general a materialelor de constructie.

Ca ramura a chimiei anorganice, chimia silicatilor a luat fiinta si s-a dezvoltat printre cele mai recente ramuri ale chimiei anorganice. La inceput, chimia anorganica a abordat studiul celor mai simple fenomene si anume : reactiile chimice care se petrec in mediu apos intre gaze si lichide, sau intre gaze si gaze, reactii care necesita aparatura simpla de laborator si temperaturi nu prea ridicate, obtinute de cele mai multe ori cu ajutorul flacarii de gaz.

Chimia silicatilor studiaza reactii care se petrec intre compusi in stare solida, compusi inerti la temperatura ordinara si, care pentru a fi adusi in stare de a reactiona, trebuie incalziti la temperaturi inalte,uneori in stare de topitura. Sintezele si reactii1e in chimia silicatior necesita o aparatura greoaie si costisitoare: cuptoare pentru temperaturi inalte (1 000-2 000ยบ0), vase de platina si iridiu pentru reactii, aparate pentru masuratori de constante la temperaturi inalte,aparaturi dintre cele mai complicate pentru identificarea constituienti1or etc.

Iata motivele pentru care chimia silicatilor s-a dezvoltat greu si tardiv.In prezent chimia silicatilor formeaza o ramura aparte a chimiei, distincta prin tehnica investigatiilor si obiectivelor pe care le urmareste. Prin dezvoltarea sa,chimia aplicata a silicatilor s-a scindat in urmatoarele ramuri :chimia cimentului,chimia refractarelor, chimia ceramicii, chimia sticlei etc.

Analizind in paralel evolutia industriei chimice anorganice si a industriilor silicatilor, se constata ca in timp ce prima ajunsese la un stadiu deosebit de dezvoltare inca in ultimele decenii ,ale secolului trecut,industriile silicatilor au stagnat mult timp in plin empirism. Aceasta situatie s-a datorat in deosebi faptului ca metodele obisnuite de studiu ale chimiei nu au putut satisface necesitatile industriilor de silicati in aceeasi masura in care ele au contribuit la dezvoltarea industriei chimice anorganice de baza.

Studiul complet al silicatilor,care a situat industriile respective pe baze stiintifice,a fost posibil mai tarziu,completand metodele chimice cu metode mecanice, termice, optice, roentgenografice si electronomicroscopice. Desi ca vechime industriile de silicati dateaza inca din antichitate, iar ca importanta formeaza baza industriei materialelor de constructie,care din punct de vedere economic depaseste multe sectoare inrudite din industria chimica,totusi pana nu de mult aceste industrii au pastrat caracterul empiric al practicismului mostenit.

Numai cunoasterea legilor generale,care sa incadreze asa-zisele retete, deschid inginerului orizonturi largi, dandu-i posibilitatea sa intervina cu solutii eficace si sigure in problemele industriale. Aceste legi generale trebuiau sa fie stabilite de .catre chimia silicatilor si,atat timp cat acestea lipseau, progresele in industriile silicatilor se faceau cu multa greutate.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.