Structura vinovatiei penale

Trimis la data: 2020-07-14 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: nicolaevici Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: docx Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Introducere
1. Procese psihice intellective
2. Procese psihice volitive
3. Procese psihice afective (emotive)
Concluzii:
Bibliografie

Introducere
Desi vinovatia penala a constituit de-a lungul timpului o problema de interes deosebit atat pentru doctrina penala, cat si practica judiciara nationala si a altor state europene. Or, dupa cum am constatat si apreciat si in continutul lucrarii nici pana in prezent nu s-a incetatenit un concept unic in aceasta materie. Marea parte a doctrinei europene s-a axat pe conceptia normativista asupra vinovatiei penale. La ora actuala in discutie se pune faptul fundamentarii vinovatiei penale fie pe conceptia psihologica, fie pe conceptia normativa. Ceea ce ar justifica probabil aplicarea conceptiei normative asupra vinovatiei penale este admiterea, odata cu fundamentarea ei, a caracterului desi exceptional, totusi exonerativ de raspundere penala a erorii de drept penal.

Tot in baza acelorasi ratiuni preferabila, asa dupa cum am si mentionat, ar mai fi conceptia normativista si finalista, mai ales in ceea ce priveste fundamentarea si explicarea infractiunilor comise din culpa si manifestate prin inactiune (omisiune).

Conceptia psihologica a vinovatiei si-a demonstrat limitele in fundamentarea si explicarea proceselelor psihice in raport cu cunoasterea sau constientizarea ilicitului penal la comiterea infractiunii, ale culpei penale - ca forma a vinovatiei, mai ales in ceea ce priveste forma fara prevedere (neglijenta) ale acesteia.

Pentru existenta vinovatiei este necesara atat intentia sau culpa alaturi de cele trei conditii esentiale pe care le impune teoria normativa: responsabilitatea, cunoasterea antijuridicitatii faptei si exigibilitatea unei conduite conforme normei juridice.

Vinovatia penala capata la un moment dat o dubla semnificatie si anume acea de trasatura esentiala a infractiunii si subelementul principal al laturii subiective a infractiunii. In acest sens, nu trebuie confundata vinovatia - ca trasatura esentiala a infractiunii, cu vinovatia - element constitutiv al continutului unei infractiuni.

Stabilirea vinovatiei (din latura subiectiva a infractiunii) constituie momentul final al stabilirii continutului concret al infractiunii savarsite. De aceea constatarea ca fapta savarsita intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni, inseamna in acelasi timp, constatarea vinovatiei faptuitorului.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.