Structuralismul in antropologie

Trimis la data: 2010-05-16
Materia: Istorie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 8.33 / 10
Downloads: 139
Autor: Octav Dinu
Dimensiune: 12kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Curentul din cadrul Antropologiei culturale, care are la baza ideea conform careia obiectele culturale cum ar fi literatura, arta, arhitectura si altele, nu pot fi percepute in mod izolat, ci trebuie studiate intr-un context delimitat de structuri mai mari, la care acestea si-au adus contributia si in cadrul caruia s-au dezvoltat, poarta numele de Structuralism.Paradigma structuralista, in cadrul acestei discipline, sugereaza faptul ca structura procesului de gandire la om poate fi regasit intr-un mod identic la toate culturile si ca procesele mentale exista sub forma unor opozitii binare [1].
Unele dintre aceste opozitii contin si variantele fierbinte-rece, barbat-femeie, cultura-natura si crud-gatit.Reprezentantii curentului structuralist impartaseau convingerea ca aceste opozitii binare se reflecta in diversitatea institutiilor culturale [2]. Procesele de gandire pot fi relevate cu ajutorul analizei relatiilor de rudenie, a miturilor si nu in ultimul rand, a structurilor lingvistice.

Este de presupus ca exista o realitate ascunsa in spatele tuturor formelor de exprimare culturala, iar structuralistii si-au propus sa inteleaga sensul ascuns al lucrurilor prin gandirea umana exprimata prin intermediul actelor de cultura.Mai mult, elementele culturii trebuie intelese din perspectiva relatiilor cu intregul sistem. In mod esential, elementele de cultura nu sunt explicite in sine, dar constituie o parte a unui sistem cu o incarcatura semantica deosebita.

Demersul structuralist este fundamentat pe baza cercetarilor intreprinse de lingvistul elvetian Ferdinand de Saussure, care, printre altele, priveste limba ca un sistem inchis, numele sau fiind legat pe de alta parte si de stabilirea diferentei intre langue si langage [3]. Conceptia lui Saussure cu privire la limba s-a axat pe premisa conform careia sensurile asociate cuvintelor sunt arbitrare si conservarea lor se produce doar prin intermediul conventiilor culturale.

Intrucat atat sensul, cat si reprezentarea sunt constructii arbitrare, Saussure este de parere ca limba constituie mediul in care se stabileste realitatea. Altfel spus, nu limba traseaza si impune caracteristicile unei lumi, ci atribuirea sensului unor obiecte sau idei exprimate prin limba, creandu-se astfel realitatea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.