Structuri nationale si internationale specializate sau cu atributii in protectia mediului

Trimis la data: 2009-12-30 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 18 Nota: / 10 Downloads: 805
Autor: Ile01 Dimensiune: 28kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Organizaţia Naţiunilor Unite este cea mai importantă organizaţie internaţională din lume. Este înfiinţată în anul 1945 şi are 192 de state membre. ONU are misiunea de a asigura pacea mondială, respectarea drepturilor omului, cooperarea internaţională şi respectarea dreptului internaţional. Sediul central al organizaţiei este situat în New York.

Organismele ONU sunt:
- Adunarea Generală - reprezentaţi ai fiecărui stat membru care au drepturi egale de vot. Rezoluţiile Adunării nu sunt legi, ci doar recomandări.
- Consiliul de Securitate - 15 membri, din care 5 permanenţi (China, Rusia, Franţa, Regatul Unit şi SUA) şi restul aleşi pentru un mandat de 2 ani. În fiecare an sunt aleşi cinci noi membri. Deciziile importante ale Consiliului de Securitate trebuie să fie votate de 9 membri.
- Consiliului Economic şi Social îi sunt subordonate multe din organizaţiile speciale.
- Curtea Internaţională de Justiţie decide dispute internaţionale - are sediul la Haga.
- Secretariatul Naţiunilor Unite.

România este membru din anul 1955.
Sistemul ONU cuprinde 15 agenţii specializate:
1. Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) - a luat fiinţă în anul 1919, are sediul la Geneva, elaborează politicile şi programele destinate ameliorării condiţiilor de muncă şi posibilităţilor de angajare, fixând totodată normele internaţionale utilizate în toate ţările lumii în domeniul forţei de muncă.

2. Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) - a fost înfiinţată la 16 octombrie1945 şi are sediul la Roma. România este membră din anul 1962.

F.A.O. are ca scop: ridicarea condiţiilor de trai ale popoarelor şi statelor membre; îmbunătăţirea randamentului producţiei şi repartiţia tuturor produselor agricole şi alimentare; îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale populaţiei rurale; eradicarea sărăciei. Organizaţia are preocupări şi cu privire la poluarea şi protecţia solului, în domeniul poluării apelor maritime interioare şi a atmosferei. F.A.O. a redactat în octombrie 1981 şi a proclamat o declaraţie de principii, numită „Carta Mondială a Solurilor".

Un rol important în înfăptuirea politicii şi programelor F.A.O. îl are Departamentul agriculturii, în cadrul căruia funcţionează mai multe divizii: divizia producţiei şi a protecţiei plantelor; divizia apelor, divizia pescuitului şi a mediului înconjurător ş.a. F.A.O. a participat la redactarea a numeroase texte şi convenţii internaţionale, ca de exemplu: Convenţia de la Barcelona pentru protecţia Mării Mediterane împotriva poluării şi a protocoalelor ei; Convenţia Africană asupra conservării naturii şi a resurselor sale, Alger, 1968; Convenţia privind lupta împotriva deşertificării, Paris, 1994 ş.a. F.A.O. a publicat o serie de studii legislative, de exemplu, asupra dreptului apelor, asupra pescuitului, a elaborat reguli internaţionale referitoare la resursele de apă, evaluarea impactului asupra mediului înconjurător, a dezvoltării agricole etc.

3. Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) –înfiinţată la 16 noiembrie 1945, are sediul la Paris şi are 73 de suboficii active în diverse ţări ale lumii. UNESCO are 190 de state membre şi 6 state asociate. România este membră UNESCO din 27 iulie 1956. Scopul organizaţiei este de a contribui la pacea şi securitatea lumii prin colaborarea între naţiuni în educaţie, ştiinţă, cultură, şi comunicaţii pentru a se reuşi stabilirea unui respect faţă de justiţie universal, pentru corectitudinea justiţiei şi pentru drepturile şi fundamentele omului libere, indiferent de rasă, sex, limbă sau religie, după Carta Naţiunilor Unite.

U.N.E.S.C.O. organizează şi finanţează programe în legătură cu: stabilirea evacuării deşeurilor în apele marilor şi oceanelor şi prevenirea dispariţiei unor specii şi de animale marine valoroase, datorită activităţii oamenilor; studii referitoare la poluarea atmosferei; programul pe termen lung de cercetare şi acţiune în problemele mediului înconjurător cunoscut sub denumirea „Omul şi biosfera" ş.a.

În anul 1975, U.N.E.S.C.O. împreună cu PNUE (Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu) au lansat Programul internaţional privind educaţia relativă ia mediu (PIEE) prin care şi-au propus amplificarea conştientizării generale asupra necesităţii educa¬ţiei ecologice; dezvoltarea de concepte şi de abordări metodologice în domeniul educaţiei; intensificarea eforturilor pentru a încorpora dimensiunea mediului educativ al statelor membre.

Din iniţiativa U.N.E.S.C.O. au fost adoptate două mari convenţii mondiale:
- Convenţia de la Ramsar - 2 februarie 1971, referitoare la zonele umede de importanţă internaţională, în special ca habitat ai păsărilor acvatice, modificată prin Protocolul de la Paris din 3 decembrie 1982 şi,
- Convenţia privind patrimoniul mondial cultural şi natural, adoptată la cea de a XIII-a sesiune a Conferinţei mondiale de ia Paris, la 16 noiembrie 1972.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.