Structurile organizatorice ale companiilor multinationale

Trimis la data: 2010-11-02
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 6.85 / 10
Downloads: 1323
Autor: Cristi Neacsu
Dimensiune: 22kb
Voturi: 104
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
3.1. Evolutia structurilor organizatorice in procesul de internationalizare.Rolurile structurilor organizatorice se refera la:stabilirea numarului de posturi si departamente necesare pentru realizarea obiectivului strategic al companiei, precum si stabilirea marimii acestora;delimitarea clara a relatiilor formale dintre componentele firmei;stabilirea gradelor de putere si de autoritate ale fiecarui membru;definirea puterii de control a fiecarui manager;realizarea legaturilor de comunicare si de delegare a autoritatii, etc.;repartizarea sarcinilor formale catre indivizi si grupuri de persoane.
Modul in care se configureaza structura organizatorica este influentat de o multitudine de factori ce pot fi grupati in factori de mediu (din afara firmei) si corporationali (din interiorul firmei).
a) Factorii de mediu reflecta, pe de-o parte, conditiile mediului de afaceri din tara de origine (factori nationali), iar, pe de alta parte, contextul general economic, tehnologic, politic, cultural, economic in care firma isi desfasoara activitatea pe plan mondial (factori internationali):

- conditiile economice: impun construirea unor structuri organizatorice capabile sa raspunda specificului mediului in care firma opereaza, dar, in acelasi timp, in masura sa se adapteze rapid la modificarile climatului economic;
- progresul tehnic impune crearea de structuri organizatorice care sa permita inovarea si avansul tehnologic;
- caracteristicile produsului si ale pietei;
- politica guvernamentala a statelor de origine sau a tarii - gazda, etc.

b) Factori corporationali - tin de experienta si valorile culturale ale corporatiei, de strategia de afaceri si gradul de internationalizare, precum si de cultura de afaceri din tara de origine. Relatiile dintre strategiile firmelor cu activitate internationala si structura lor organizatorica se pot realiza in cadrul unor modele stadiale de internationalizare a firmei.

De exemplu, in faza de internationalizare initiala, in care se practica, mai ales forme simple de prezenta in strainatate (comisionari, agenti, distribuitori), structura organizatorica este puternic centralizata, iar operatiunile internationale sunt desfasurate de servicii asociate functiei de marketing, care functioneaza alaturi de diviziile interne.

In faza de implementare locala, in cadrul structurilor organizatorice apar sucursalele, filialele acestora, implicand descentralizarea deciziilor.In faza de multinationalizare, esentiale sunt armonizarea procedurilor si integrarea internationala a tuturor functiunilor firmei, pe piete transnationale sau globale. In acest sens, se pot avea in vedere structuri divizionare geografice, pe produs, pe piete sau clienti.In faza de globalizare, flexibilitatea trebuie asociata cu anticiparea permanenta a cerintelor consumatorilor. In acest caz, se impune implementarea unei structuri matriciale sau de tip retea.

3.2. Tipologia structurilor organizatorice internationale
Cu cat gradul de internationalizare este mai mare, cu atat vor fi mai profunde modificarile in cadrul structurilor organizatorice. In practica, se intalnesc trei mari categorii de structuri organizatorice, fiecare din acestea corepsunzand stadiilor internationalizarii:
I. Structuri internationale
II. Structuri globale
III. Structuri complexe

I. Structuri internationale
Departamentul de export este format din specialisti in afaceri internationale, care au sarcina de a derula exporturile firmei (structuri cu departamentul de export). In acest sens, se deruleaza doua functii principale: una de cercetare a pietei externe (obtinerea unor informatii importante) si o a doua functie, operativa, de selectare a clientilor, de realizare a contractelor si de derulare a tranzactiilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.