Studierea limbii romane

Trimis la data: 2014-10-31
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.83 / 10
Downloads: 0
Autor: Andra_M
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Procesul studierii limbii romane in scoala este parte integranta a actiunii de cultivare a gandirii elevilor , stiut fiind faptul ca ideile se prefigureaza si persista in mintea omului pe baza cuvintelor , propozitiilor si frazelor.
Limba romana s-a faurit si s-a dezvoltat in procesul formarii si dezvoltarii istorice a poporului nostru . Studiul limbii romane este unul din mijloacele de a cunoaste viata si comportamentul poporului roman , de a intelege realizarile culturii, tehnicii si stiintei care au evoluat si au condus la imbogatirea si perfectionarea mijloacelor de exprimare.
In clasele I-IV , procesul de insusire a limbii romane este constituit din asimilarea cunostintelor de citit si scris si a cunostintelor de gramatica , cat si din formarea si dezvoltarea deprinderilor corespunzatoare . Tinand seama de marea importanta instructiv-educativa si practica a studiului limbii romane in scoala , cadrului didactic ii revine sarcina ca prin lectiile sale :
sa dezvolte la elevi dragoste si interes pentru studiul limbii romane , pentru bogatia si frumusetile ei ;

sa le inspire respectul pentru folosirea ei in forma cea mai corecta ;
sa dea elevilor un volum de cunostinte teoretice de limba necesare culturii lor generale , fundamentarii deprinderilor de vorbire si scriere corecta . Exista si riscul , deloc de neglijat , ca elevii sa memoreze mecanic regulile si definitiile . Aplicarea mecanica , fara o gandire logica , duce la unele greseli in aprecierea fenomenului gramatical. Notiunile de gramatica se bazeaza , in formarea lor, pe aspectele morfologice ale cuvintelor precum si pe raporturile

sintactice din interiorul propozitiilor . Daca elevii mici nu percep
sensul notional al cuvintelor e greu sa inteleaga notiunile gramaticale cu un grad inalt de abstractizare si generalizare .
Pronumele ridica multe probleme in analiza gramaticala .
Este o parte de vorbire cu un caracter de generalizare pe plan gramatical si cu un continut notional strict determinat de context . Aceasta parte de vorbire nu poate fi studiata izolat ci numai in context si cu referire la substantivul inlocuit.

Cu toate ca nu sunt mentionate in continuturile programei si propriu-zis ele nu se predau pronumele interogative si cele relative sunt folosite de cei mici in vorbire. Pronumele interogative sunt utilizate de elevii mici in adresarea de intrebari in cadrul predarii unor parti de propozitie cum ar fi subiectul si predicatul .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.