Studii de securitate

Trimis la data: 2010-09-27
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 7.23 / 10
Downloads: 267
Autor: Alice Marin
Dimensiune: 18kb
Voturi: 12
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Transmiterea unor cunostinte teoretice implica utilizarea unor elemente specifice limbajului stiintific, cum sunt cele de notiune, concept, definitie, dimensiune, indicatori, operationalizare sau sistem, functionare, structura etc., care, daca nu sunt bine precizate, risca sa induca multe confuzii, greu de stapanit ulterior.
Pentru viitorul specialist in domeniul securitatii, este foarte important sa-si formeze o gandire alternativa, care sa-i permita sa identifice din ansamblul informatiilor si cunostintelor disponibile la un moment dat intr-un camp social, pe acelea care sunt obiective si relevante pentru rezolvarea unei situatii particulare.
El trebuie sa-si insuseasca limbajul stiintific pentru a putea privi critic atat formele si produsele intelectuale de pe piata cat si pe cele nestiintifice, pe care le poate utiliza ca informatie primara in propriul sau demers analitic.

Metodologia este "gramatica" limbajului stiintific. La un curs, profesorul transmite un set de cunostinte despre o anumita tema, folosind regulile acestei gramatici, o anumita logica explicativa pe care, adesea, studentul, in absenta unor prenotiuni metodologice, nu o constientizeaza, ca atare. Prin urmare, el va tinde sa retina doar cunostintele noi (informatiile) primite, pe care va fi tentat sa le reproduca, utilizand insa gandirea proprie, anterioara, neconstientizata si netransformata.

La seminarii sau in lucrarile scrise, studentul risca sa se raporteze exclusiv la cunostintele acumulate, mentinandu-si propria logica, adesea nestiintifica. Discursul rezultat va fi unul inexact, cantonat in sfera opiniilor nestructurate. Castigul sau se va limita la acumularea si sistematizarea unor cunostinte noi.Risca astfel sa se piarda unul dintre sensurile majore ale acestui program de master, respectiv mobilizarea experientei particulare si a creativitatii studentilor in dezvoltarea cunoasterii stiintifice, obiective in domeniul securitatii.

Desigur, nu toti cursantii acestui program de master se pregatesc sa ajunga cercetatori in cadrul unor institute specializate in studii de securitate. Este nevoie, insa, de un nivel minim de cunostinte despre metoda stiintifica, pentru a usura comunicarea ulterioara cu persoanele specializate in cercetarea sociologica a domeniului securitatii.

Cand comanzi un sondaj de opinie, de exemplu despre perceptia sociala a riscurilor si amenintarilor la adresa securitatii, este bine sa ai deja un set de cunostinte de baza despre ceea ce inseamna: populatia tinta, reprezentativitatea unui esantion, elaborarea unui chestionar, ipotezele de lucru etc., pentru a sti sa soliciti si sa pretinzi expertului sau institutului de sondaj date cat mai precise si mai relevante pentru tema aleasa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.