Studii privind biosinteza unui complex multienzimatic utilizabil ca aditiv furajer

Trimis la data: 2010-07-13 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 58 Nota: / 10 Downloads: 163
Autor: Andreea fabiana Dimensiune: 990kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Numeroase nutreţuri ieftine sunt limitate ca utilizare în hrana animalelor datorită disponibilităţii reduse a nutrientilor pe care îi contin. Astfel, anumite reţete pe bază de cereale, care, de altfel, se folosesc şi în ţara noastră, conţin cantităţi importante de poliglucide neamidonoase PNA (polizaharide fără amidon). Acestea sunt reprezentate în principal de beta-glucani (în orz şi ovăz), arabinoxilani (în grâu şi tărâţe), polimeri pe bază de rafinoză (în şrotul de soia) celuloză şi hemiceluloză (şrotul de floarea soarelui), fapt care limiteaza sever folosirea lor în hrana animalelor. PNA din cereale şi tărâţele acestora manifesta o activitate antinutritivă când sunt prezenţi în cantităţi mari în hrana păsărilor şi porcilor.

Ele nu pot fi degradate de enzimele din tubul digestiv al acestor animale. Efectele antinutritive ale PNA se concretizeaza în diminuarea digestibilitatii amidonului, proteinelor şi grăsimilor, determinând astfel un efect general de reducerea ratei de creştere şi de valorificare a hranei. PNA măresc vâscozitatea conţinutului intestinal şi împiedica difuzia enzimelor endogene şi mixarea aceatora în masa continutului digestiv.

Având în vedere structura complexă a PNA din materiile prime furajere, este evident că un singur tip de activitate enzimatică nu poate asigura disponibilizarea tuturor substanţelor nutritive din componentele hranei, fiind necesară combinarea mai multor produse diferite (de unde necesitatea obţinerii unor complexe multienzimatice).

În acest context, in proiectul de faţã s-a urmărit selecţia unor tulpini fungice cu capacitate crescutã de producere a unui complex de enzime hidrolitice prin utilizarea unor formule noi de substraturi nutritive, precum şi stabilirea condiţiilor optime de biosinteză a acestor enzime cu microorganismele selecţionate.

In prima parte a lucrării sunt prezentate studii documentare referitoare la enzime hidrolitice de uz furajer şi microorganisme producătoare ale acestora, utilizarea deşeurilor şi/sau subproduselor agricole în medii de biosinteză a enzimelor hidrolitice de uz zootehnic, caracteristici ale proceselor de fermentatie cu microorganisme producatoare de enzime hidrolitice utilizabile ca aditivi furajeri.

În cadrul cercetărilor experimentale prezentate în proiect s-au testat două tulpini de Aspergillus niger şi o tulpină Trichoderma viridae din colecţia Centrului de Biotehnologii Microbiene şi respectiv a Facultăţii de Biologie, Universitatea Bucureşti, în ceea ce priveşte capacitatea acestora de a produce un complex de enzime hidrolitice (proteaze, amilaze, celulaze, xilanaze) utilizabil ca aditiv furajer.
Cele trei tulpini de fungi au fost cultivate în sistem submers, pe 4 medii de cultură preluate din literatura de specialitate; activitatea polienzimatica a mediilor de fermentaţie şi a produselor finite (obţinute prin filtrarea mediului de fermentaţie, concentrare şi adsorbţie pe CaCO3 tehnic) s-a evaluat comparativ cu preparatul KEMZYME®VP DRY (Belgia).
Rezultatele obţinute au evidenţiat capacitatea bioproductivă superioară a tulpinii Aspergillus niger CMGB-401 în ceea ce priveşte complexul enzimatic studiat.

În scopul determinării condiţiilor optime de cultivare a tulpinii de Aspergillus niger CMGB-401 pentru biosinteza enzimelor hidrolitice (amilaze, proteaze, celulaze, xilanaze), au fost cercetaţi o serie de parametrii care au o importanţă semnificativă pentru acest tip de bioprocese şi anume: compoziţia mediul de cultură, temperatura, pH-ul mediului de cultură şi gradul de agitare şi aerare al culturii.

În ceea ce priveşte compoziţia mediului de cultură, dintre cele cinci medii testate (patru medii lichide şi un mediu semisolid pe bază de tărâţe de grâu), cele mai bune rezultate s-au obţinut cu mediul lichid M 4, având următoarea compoziţie (g%):
Făină de porumb-2%;
Făină de soia-3%;
(NH4)2HPO4-0,5%;
MgSO4x7H2O-0,05%;
CaCl2-0,1%

În cazul diferitelor variante de pH şi temperatură folosite, s-a observat că tulpina de Aspergillus niger CMGB-401 conduce cele mai bune activităţi enzimatice, în urma cultivării la pH = 5,5 şi la temperatura de 280C (activitatea amilolitică 141,6 UDNS/g, activitatea proteolitică 1,95 UP/g, activitatea celulozolitică 2,27 UC1-Cx/g, activitatea xilanazică 1366,33 U/ml).

Condiţionarea produsului polienzimatic s-a realizat prin concentrarea mediului integral din finalul fermentaţiei, tratarea cu CaCO3 a concentratului şi uscarea sub vid a amestecului rezultat.

Testarea ca aditiv furajer a produsului polienzimatic condiţionat a evidenţiat faptul că utilizarea acestuia nu a influenţat semnificativ greutatea corporală şi sporul mediu zilnic a purceilor în perioada crizei de înţărcare, posibil din cauza faptului că nutreţul combinat a fost optimizat în principii nutritivi specifici acestei categorii de porcine;

Consumul specific la loturile de purcei la care s-a utilizat preparat enzimatic este cu 1,52% - 4,04% mai mic faţă de martor, in funcţie de cantitatea de produs introdusă în raţia zilnică.Rezultatele obţinute sugerează eficienţa utilizării preparatelor enzimatice în recepturi de nutreţ combinat deficitare în principii nutritive.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.