Studiu comparativ privind produsele oferite de institutiile de credit din Romania

Trimis la data: 2010-03-15
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 24
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 17
Autor: Mihaela Piciorea
Dimensiune: 34kb
Voturi: 11
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Studiu comparativ privind produsele oferite de institutiile de credit din Romania
1. PREZENTAREA PRINCIPALELOR INSTITUŢII DE CREDIT DIN ROMÂNIA
Sistemul bancar românesc a cunoscut o dezvoltare cantitativă şi spectaculoasă în ultimul deceniu, de la un sistem bancar excesiv centralizat, cu majoritatea funcţiilor bancare concentrate în operaţiunile BNR şi a câtorva bănci specializate, către un sistem bancar adaptat la ceinţele economiei de piaţă. Rolul şi funcţiilor sistemului bancar în contextul actual s-a nuanţat prin redefinirea caracteristicilor fundamentale ale băncilor: intermediari în economie, creatoare de bani pe calea creditului, producători de informaţie financiară, principalele instituţii prin care este pusă în practica monetară.
Referat despre Studiu comparativ privind produsele oferite de institutiile de credit din Romania
Conform legii, instituţiile de credit din ţara noastră se pot constitui şi pot funcţiona ca bănci, bănci cooperatiste, instituţii emitente de monedă electronică, case de economii pentru domeniu locativ

Servicii şi produse oferite de instituţiile de credit din România
Banca DAEWOO BANK
- Servicii şi produse fizice şi juridice
- Conturi curente
- Depozite
- Credite persoane fizice şi juridice
- Carduri
- Casete de valori, consultanţă

Banca EXIM BANK
- Contul de profit şi pierdere
- Recuperare creanţe, parteneri
- Produse şi servicii în nume şi în cont propriu
- Credite persoenae fizice şi juridice

Banca FINANCBANK
- Servicii şi produse persiane fizice şi juridice
- Internet banking
- Cursuri şi dobânzi
- Ştiri financiare
- Credite

Banca ING BANK
1. Pieţe financiare, consultanţă, fuziuni şi achiziţii
2. Împrumuturi
3. Credite ipotecare
4. Instituţii financiare
5. Servicii de custodie şi credite

Banca RAIFFAISEN BANK
6. Conturi my banking, raiffaisen direct
7. Credite pentru capital de lucru – IMM
8. Piaţa de capital, western union

Banca PIRAEUS BANK
9. Noutăţi, termene şi condiţii
10. Produse, dobânzi, curs valutar
11. Credite persoane
12. Online banking

Banca UNICREDIT ROMÂNIA
13. Banca adaptabilă
14. Credite persoane fizice şi juridice
15. New europe desk
16. Internet banking
17. Mobile banking
18. Factoring, leasing, security

Banca VOLSBANK
19. Conturi curente
20. Depozite, certificate de depozite
21. Electronic banking
22. Cecuri
23. Credite IMM
24. Creditare revolving
25. Scheme cadru finanţare
26. Finanţare comerţ exterior

Banca ABN AMRO
27. Credit familiar personalizat
28. Servicii bancare cooperatiste
29. Credite persoane fizice şi juridice

Banca ALPHA BANK
30. Alpha housing
31. Alpha money exchange
32. Credite persoane fizice
33. Alpha auto

Banca BANC POST
34. Produse şi servicii persoane fizice şi juridice
35. Contruri, transferuri, plata facturilor
36. Credite

Banca CARPATICA
37. Credite persoane fizice şi juridice
38. Produse de economisire
39. Servicii bancare
40. Transfer de fonduri
41. Operaţiuni interbancare
42. Tranzacţii speciale

Banca Comercială Română (BCR)
43. Informaţii utile
44. E-banking, e-commerce
45. BCR leasing, securities, asigurări
46. Credite persoane fizice şi juridice
47. Banca TRANSILVANIA
48. Rezultate financiare
49. Casete de valori
50. Scrisori garanţie

Banca CITIBANK
51. Produse şi servicii financiare de înaltă calitate destinate companiilor naţionale şi internaţionale, companiilor mici şi mijlocii, sectorului public, organizaţiilor non profit, persoanelor fizice

Banca ROMÂNEASCĂ
- Depozite, conturi, credite persoane fizice şi juridice
- Carduri, programe de finanţare pentru IMM.uri
- Western union
Pe fondul intensificării considerabile a activităţii companiilor transnaţionale în economia globală fluxurile financiare internaţionale au crescut rapid, generând o creştere suplimentară pentru serviciile bancare de plăţi internaţionale.

Dacă băncile nu vor fi pregătite să ofere serviciile bancare solicitate, companiile multinaţionale ăşi vor crea aceste servicii în reţelele lor interne sau vor apela la prestatori non bancari, conducând astfel la reducerea drastică a profitabilităţii instituţiilor bancare.
Băncile se confruntă aşadar, cu numeroase provocări în cadrul economiei globalizate a secolului XXI, în principal concurenţa sporită şi pericolul diminuării cotei de piaţă, context în care se impun:
- Necesitatea abandonării stilului de management reactiv şi a adoptării unui stil pro activ care anticipează schimbările şi este inoactiv;
- Preocuparea pentru dezvoltarea de noi produse şi servicii
- Atitudinea pozitivă pentru studii, cercetări şi imperativul constituirii unor baze de date cuprinzătoare
- Eforturi financiare susţinute pentru a ţine pasul cu evoluţia tehnologiilor şi informaticii

1.1 Oferta de produse şi servicii financiar-bancare oferite de principalăă competitori de pe piaţa bancară (tabele comparative 2005-2006). În acest capitol vom întocmi tabele care cuprind: topul băncilor după valoarea activelor, topul băncilor după numărul de unităţi, topul băncilor după numărul de ATM-uri, cheltuieli pentru promovarea serviciilor bancare.

Observăm că trei bănci au număr de ATM-uri mai mari de 500, şi ele deţin o cotă de piaţă de peste 70% . Cea mai mare pondere o are BCR cu o cotă de piaţă de 25%, sar să nu neglijăm: Raiffeisen Bank, BRD, Banc post. Potrivit datelor raportate de bănci şi centralizate de Banca Naţională a României, numărul cardurilor valide în circulaţie a crescut cu 611 000 în primele şase luni din acest an, ajungând la un total de 6 375 000. Cu toate că în ultimii ani piaţa bancară s-a dezvoltat continuu, impactul cel mai mare asupra satisfacerii clienţilor cu privire la serviciile bancare este în continuare strâns legat, în primul rând, de încrederea pe care persoanele o au în respectiva bancă.
Cea mai bună evaluare generală din partea clienţilor au avut-o BRD (cu o medie de 7,89 din maxim 10), BCR (7,84), Raiffeisen Bank (7,73), Banc Post (7,79). Cela mai mici evaluări le-au primit: CEC (7,25), BRD ( media de 5,51 din maxim 7), BCR (media 5,44), Raiffeisen Bank (media 5,49). Conform evaluărilor, personalul cel mai amabil îl are Raiffeisen Bank, Banca Ţiriac.

Banc Post a primit evaluări sub media generală în ceea ce priveşte încrederea ambiantă din sedii, orarul, consilierea în alegerea serviciului optim pentru client şi materialele informative.
Banca Transilvania este apreciată pentru materialele informative, dar a primit evaluări slabe la încredere, condiţii de creditare şi dobânda la credite ipotecare/imobiliare. Topul serviciilor bancare arată că jumătate din persoanele adulte din mediul urban utilizează în prezent cel puţin un serviciu bancar, iar 22% dintre orăşeni au contractat cel puţin un tip de credit. Serviciile bancare sunt utilizate într-o proporţie mai mare de persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 şi 55 de ani, precum şi de cele cu studii medii şi superioare.

De asemenea, utilizarea serviciilor bancare creşte direct proporţional cu mărimea oraşului. Cele mai utilizate servicii bancare sunt în prezent cardurile pentru plata salariilor arată un studiu realizat în iunie 2009. Pe locurile următoare sunt: depozitele bancare în lei (10,20%), sau valută (în dolari – 2%, în euro - 0,5%), creditele pentru nevoi personale (11,10%), creditele pentru achiziţionarea de electronice/electrocasnice (9,20%), şi creditele pentru achiziţionarea unei maşini (1,1%).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.