Studiu de caz - Conflicte de munca cauzate din diferite conceptii a muncii

Trimis la data: 2010-05-10
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 33
Nota: 8.11 / 10
Downloads: 1431
Autor: Andreea Rom
Dimensiune: 28kb
Voturi: 101
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
De cele mai multe ori, sau in marea majoritate a cazurilor, conflictele de munca iau nastere pe tema salariilor, a indemnizatiilor sau, in ultima vreme mai rar, a conditiilor de munca. Dar pe langa acestea, in cazul firmelor mixte sau cu capital strain, adesea apar conflicte care sunt cauzate din conceptul diferit despre munca a angajatorului si a angajatului, mai ales unde angajatorul provine dintr-o tara vorbitoare de limba germana, fiind binecunoscuta conceptul lor mult mai exigent despre notiunea de "munca" si despre "a munci".
DESIGNUL CERCETARII
1. Scopul cercetarii
Cercetarea intreprinsa vizeaza ca aceste firme in ce masura sunt disponibile sa accepte existenta asemenea conflicte, daca conducerea firmei este interesata de rezolvarea lor si cum, prin ce metode se incearca ameliorarea problemelor si angajatii in ce masura iau parte la aceasta.

2. Importanta cercetarii
Un astfel de studiu poate avea relevanta practica prin oferirea unei imagini a conflictelor de munca cauzate din diferitele conceptii a muncii la firmele mixte sau cu capital strain, atragerea atentiei asupra acestui gen de conflict si asupra importantei rezolvarii lui, captand mai ales atentia acelor investitori straini, care in viitor vor sa porneasca o afacere in tara noastra, cu angajati romani.

3. Metoda de cercetare
Pentru obtinerea unor date concludente, am apelat la o cercetare de tip calitativ (interviul) in cazul topmanagerului sau directorului executiv a firmelor respective.Trebuie sa mentionez, ca realizarea acestor interviuri s-a desfasurat cu destul de mare dificultate, doar trei directori acceptandu-mi in totalitate cererea de a raspunde la intrebari si de a permite angajatilor sa completeze chestionarele fara supravegherea lor.

Ar putea constitui tema unui alt studiu de caz, de ce si-au retractat acordul de a sta de vorba cu mine dupa ce au aflat subiectul cercetarii mele si au citit intrebarile interviului; sau de ce nu erau de acord, ca angajatii lor sa ia parte la un astfel de sondaj de opinie. Se pare ca lumea afacerilor de la noi inca nu a ajuns la o asa maturitate, incat sa accepte: recunoasterea existentei conflictelor de munca nu este o rusine, ele nu trebuie ascunse, maturate sub covor, si a se preface ca nu exista, ca nu cumva sa se ciobeasca imaginea firmei, ba din potriva, trebuie depistate si cat mai repede rezolvate, ca desfasurarea activitatilor sa nu aiba de suferit.

Pentru a investiga parerile angajatilor am considerat ca cel mai eficient este o cercetare de tip cantitativ (sondajul), prin autoadminsistrarea chestionarului, cu aceleasi intrebari care erau puse directorului in cadrul interviului, dar cu raspunsuri inchise. (Anexa 1)
Compararea raspunsurilor, acordul total (mai rar intalnit) sau marile diferente intre raspunsurile patronului si a angajatilor la aceleasi intrebare, ajuta la descoperirea realitatii in aceasta tema la firmele vizate.

Colectarea datelor s-a efectuat in perioada 1 februarie - 5 mai 2008, iar subiectii intervievati au fost instiintati cu privire la faptul ca intrebarile au fost concepute pentru a ajuta la realizarea prezentei lucrari, iar raspunsurile vor fi folosite doar in acest scop, si nici numele lor, nici numele firmei nu va fi mentionata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.