Studiu de caz - Dimensiunea religioasa a existentei

Trimis la data: 2016-11-08
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 22
Nota: 8.12 / 10
Downloads: 0
Autor: daviddaviddavid
Dimensiune: 882kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Inceputurile literaturii romane au foarte mare legatura cu fenomenul cultural-religios care se manifesta in rasaritul europei, acesta fiind ortodoxismul.

Romania este singurul popor de origine romanica ce are ca baza acest fenomen numit ortodoxism.

Limba romana s-a format prin contopirea limbii latine cu cea a daco-getilor, la care se adauga elementul migrator, slava.

Daca vom sectiona fiecare strat al limbii noastre maderne, vom observa caci noi ne tragem dintr-un popor "pagan", ce credea in zei (Zalmoxe), acesta fiind poporul dac. Insa prin ocuparea Daciei de catre romani, prin intermediul romanizarii, dacii din vremea aceea treptat au acceptat crestinismul, acesta fiind adus de Imperiul Roman in "constiinta" dacilor.
Mentalitatea medievala: homo religiosus

Omul medieval are alta mentalitate decat omul modern, traind in alt ori-zont cultural. Omul medieval este prin excelenta un homo religiosus, care co-munica cu Dumnezeu, si cu sfintii, crede in semne si minuni, are cultul moas-telor, face pelerinaje la locuri sfinte.

Omul medieval vede lumea ca pe o creatie divina, I se supune necondi-tionat lui Dumnezeu, iar cataclismele si razboaiele ii apar ca moduri de aver-tizare sau pedeapsa din partea lui Dumnezeu ori ca interventie a puterii diavo-lului. In ambele cazuri, iesirea din impas presupune recunoasterea pacatelor si indreptarea lor prin penitenta.

Realitatea din jur ofera semne la care au acces cu precadere cei initiati: calugari si peoti, astrologii de pe langa curtile domnesti, voievodul insusi care domnea ca "unsul lui Dumnezeu pe pamant".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.