Studiu de caz - Negocierea contractului de vanzare-cumparare intre Electroprecizia S.A. si Motor Energ

Trimis la data: 2010-07-30
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.65 / 10
Downloads: 2
Autor: Mariana Neacsu
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Societatea comerciala Electroprecizia S.A. Sacele este una dintre cele mai mari producatoare de motoare electrice din Romania. Intreprinderea produce mai multe tipuri de motoare electrice pentru echiparea diverselor masini si instalatii industriale, de la masina de spalat pentru uz casnic pana la instalatii industriale complexe.
Firma germana TUV Bayern a evaluat intreprinderea din punct de vedere al masurilor de asigurare a calitatii in toate fazele activitatii de productie, de la proiectare si aprovizionare pana la producere si desfacere, ajungand la concluzia ca se incadreaza in standardul I.S.O. 9001- cel mai sever standard international recunoscut de control al asigurarii calitatii in toate fazele productiei.Odata cu dobandirea acestui standard, care confera firmei romane un prestigiu deosebit, Electroprecizia a facut reclama produselor sale ca fiind fabricate cu respectarea I.S.O. 9001, atragand astfel numerosi clienti potentiali.

Cea mai mare parte a productiei este exportata in diverse parti ale lumii, din Asia si Australia, pana in America Centrala si de Sud. Principalul mijloc de promovare a exporturilor la care recurge Electroprecizia il constituie participarea in fiecare luna la targuri si expozitii internationale specializate. Cu ocazia unor asemenea manifestari promotionale, Electroprecizia expune in cadrul unor standuri proprii.

La targul international Deutsche Messe, desfasurat la inceputul lunii aprilie 1997 la Hanovra, intreprinderea romana a fost vizitata, printre altii, si de reprezentantii companiei argentiniene Motor Energ, care s-au aratat interesati de produsele sale. Cu aceasta ocazie, s-au predat firmei argentiniene cataloage si prospecte tehnice si s-au discutat, in principiu, posibile variante referitoare la nivelul preturilor pentru anul 1997, modalitatile de plata, cantitatile si termenele de livrare, precum si detalii privind ambalajul si transportul.

Au ramas a se definitiva, prin negocieri, unele aspecte referitoare la : conditiile de livrare, graficul de livrari cu precizarea exacta a modalitatii de plata si problema exclusivitatii, dorita de partenerul argentinian, dar nesolicitata deocamdata.Imediat dupa terminarea targului, Electroprecizia a intreprins o verificare a companiei argentiniene, care s-a dovedit a fi corespunzatoare din punct de vedere al bonitatii si lichiditatii. Totodata, Motor Energ este unul dintre cei mai mari importatori de motoare electrice din Argentina, beneficiind de o buna retea de distributie.

Aceasta afacere este foarte buna pentru firma romana, care de mult incearca sa patrunda pe piata argentiniana, iar Motor Energ este singurul partener care inspira siguranta. Conducerea firmei este convinsa ca nu are prea mult timp la dispozitie si ca trebuie sa patrunda pe aceasta piata rapid, sau sa nu patrunda deloc.

Pentru a grabi negocierile, Electroprecizia a apelat la serviciile firmei de curierat rapid TNT pentru a putea trimite, in cel mai scurt timp posibil, la cererea partenerului argentinian, un prim set de mostre care au fost testate in laboratoarele Motor Energ si la principalii clienti de pe piata argentiniana. In urma testelor, s-au obtinut rezultate satisfacatoare in ceea ce priveste parametrii tehnico-functionali, partenerii solicitand totusi niste mici adaptari, necesare pietei argentiniene, constand in adoptarea unor stechere specifice prizelor de curent dupa standardele argentiniene.

Electroprecizia a raspuns pozitiv la solicitarea partenerului sau, aceasta modificare putand fi realizata. Totodata, a comunicat oferta de pret definitiva, acceptata, in principiu, de compania din Argentina, care pe baza acestei oferte, a emis comenzile pentru primele trei luni de colaborare. In urma comenzilor primite, Electroprecizia a transmis factura proforma, element comercial-juridic care asigurapartenerul argentinian de angajamentul ferm al firmei romane de a livra marfa conform cantitatilor, termenelor, conditiilor de livrare si preturilor ce urmeaza sa fie stabilite prin intermediul negocierilor comerciale dintre cele doua parti.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.