Studiu de caz - Scopul literaturii in perioada pasoptista

Trimis la data: 2011-02-25
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 13
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 17
Autor: Ikain
Dimensiune: 137kb
Voturi: 19
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In jurul anului 1840 tarile romane incep sa se orienteze spre occident. Cauze: criza Imperiului Otoman si trezirea constiintei nationale. Au loc importante transformari la inceputul secolului al XIX lea,cum ar fi inlaturarea domniilor fanariote si instalarea domnilor pamanteni; intensificarea starii de spirit antifeudale (Revolutia lui Tudor Vladimirescu relevase slabiciunea edificiului feudal); se intensifica miscarea de idei in favoarea unirii Tarii Romanesti intr-un stat puternic si independent. In perioada 1830-1860 se restrange utilizarea limbii grecesti, locul ei fiind luat de limba franceza(in primul deceniu); apare o reactie impotriva imitatiei si-a influentei culturii occidentale; se dezvolta un puternic spirit national (in ultimele doua decenii); invatamantul, presa,teatrul,literatura,stiintele cunosc o dezvoltare fara precedent; scrisul devine principalul instrument al activitatii culturale.
Invatamantul
Se infiinteaza primele scoli primare in principalele centre ale tarii,punandu-se astfel bazele invatamantului in limba romana

Teatrul
Se pun bazele teatrului tn limba romana, atat in Tara Romaneasca (I.Heliade Radulescu) cat si in Moldova Gheorghe Asachi), la inceput prin traduceri, apoi prin scrieri originale.

In 1840,Teatrul National Iasi este condus de Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri, Costache Negruzzi si se prezinta piese originale prin care se face educatie cetateneasca si sunt criticate micile societati feudale -"o scoala de moral";

Presa
Apar primele ziare: "Curierul romanesc"(Ion Heliade Radulescu)- Bucuresti, 1829; "Albina romaneasca" (Gheorghe Asachi) - Iasi, 1829; "Gazeta de Transilvania" (Gheorghe Baritiu) - Brasov, 1838; "Dacia literara" (Mihail Kogalniceanu) - Iasi, 1840.

Stiintele
Se constituie primele societati stiintifice romanesti; se contureaza stiinta economiei politice;ia avant gandirea filozofica; se deschide perspectiva incadrarii istoriei nationale in istoria universala.

Literatura
Epoca pasoptista marcheaza inceputul literaturii noastre moderne. Trasaturi ale literaturii promovate de prima generatie de scriitori moderni: inspiratia din trecutul istoric,pretuirea frumusetilor patriei si ale creatiei folclorice,reflectarea problemelor sociale ale epocii.

Scriitorii pasoptisti sunt considerati "oamenii inceputului de drum" pentru literatura romana, cei mai multi au inceput invatatura cu dascali particulari,in limba greaca apoi au continuat studiile in Franta.

Majoritatea au participat la Revolutia de la 1848, apoi au fost obligati sa ia calea exilului. Au scris opere cu continut patriotic si militant,exprimand idealurile de unitate nationala si de emancipare sociala si nationala. Foarte tineri si entuziasti, incearca o sincronizare cu Europa Occidentala (la inceput doar prin imitatie).

Toti sunt atrasi de curentul romantic, Parisul devenind pentru o jumatate de veac polul intelectualitatii romanesti. Chiar daca romantismul este dominant, se manifesta si tendinte clasice, preromantice si realiste.(Este o situatie neobisnuita pentru ca, relativ tanara, literatura romana nu a urmat evolutia normala a marilor literaturi europene. Din dorinta de a recupera si de a se sincroniza cu literaturile europene amesteca "varstele" literare.)

Ion Heliade Radulescu -"Curierul Romanesc" este primul care a fixat un program teoretic avand ca scop modernizarea literaturii romane.Program teoretic insemnand un articol ce cristalizeaza tendintele fundamentale din epoca. Prin articolele teoretice publicate incepand cu anul 1829 indemna in primul rand la scris si mai putini la spirit critic.

In proza, se scriu opere avand ca tema istoria, cum ar fi:
-Costache Negruzzi "Alexandru Lapusneanul"
- Nicolae Balcescu "Romanii supt Mihai-voievod viteazul"
- Alecu Russo "Cantarea Romaniei";

Opere memorialistice: Costache Negruzzi "Negru pe alb"; insemnari de calatorie: Vasile Alecsandri "O plimbare la munti", Grigore Alexandrescu "Memorial de calatorie". Proza critica, ironica ce surprinde deficientele unei societati in plina transformare: Vasile Alecsandri "Balta-Alba", "Borsec", "Istoria unui galban".

La capitolul poezie, se pun bazele poeziei moderne, se largeste aria tematica: meditatii pe teme romantice (ruine,morminte,nestatornicia soartei); trecutul glorios, natura, folclorul.

Speciile literare clasice(epistola,satira,fabula,coexista cu cele romantice(meditatia,elegia); Andrei Muresanu "Un rasunet"; Grigore Alexandrescu "Anul 1840", "Meditatie", "Umbra lui Mircea. La Cozia"; Ion Heliade Radulescu "Zburatorul"; Vasile Alecsandri "Doine", Dimitrie Bolintineanu "Legende istorice".

Teatrul este reprezentat de Vasile Alecsandri, care a scris comedii de moravuri "Ciclul Chiritelor", drame istorice "Despot-Voda", drame de inspiratie clasica "Fantana Blanduziei" si "Ovidiu".

Cea mai mare parte a pieselor sale de teatru au caracter satiric;critica moravurile sociale si politice ale vremii: "...am proiectat sa fac din teatru un organ spre biciuirea naravurilor rele si a ridicolelor societatii noastre."

Costache Negruzzi scria in 1838 ca: "Sarmanul teatru, el seamana cu pruncul mic, frumusel, nevinovat si bolnav de strans... si unde avea trebuinta de buna cautare de-abia ivindu-se si-a starnit in cap o droaie de dusmani, strajnici si puternici".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.