Studiu sociologic al educatiei scolare

Trimis la data: 2003-12-09
Materia: Psihologie
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.22 / 10
Downloads: 11
Autor: Laura C.
Dimensiune: 9kb
Voturi: 134
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Termenul de “ educatie “ vine din frantuzescul “education” iar, o alta origine mai indepartata poate fi cautatata in latinescul ” education-onis”. In sensul sau cel mai general ,termenul “educatie” semnifica orice activitate sociala vizand transmiterea catre indivizi a mostenirii colective a societatii in care acestia se insereaza.
STUDIUL SOCIOLOGIC AL EDUCATIEI SCOLARE ORIGINEA SOCIALA SI REUSITA SCOLARATermenul de “ educatie “ vine din frantuzescul “education” iar, o alta origine mai
indepartata poate fi cautatata in latinescul ” education-onis”.
In sensul sau cel mai general ,termenul “educatie” semnifica orice activitate sociala vizand transmiterea catre indivizi a mostenirii colective a societatii in care acestia se insereaza.
Campul sau de intelegere include astfel in aceeasi masura socializarea copilului catre familia sa ,instruirea primita in institutii cu scop educativ explicit (scoli,miscari de tineret) sau in cadrul diverselor grupari (asociatii sportive, culturalr, grupuri politice ),influenta grupului de prieteni ,cea a mass-media.
Obiectivul actual al sociologiei educatiei este in primul rand sistemul scolar.
Abordarea scolii poate incepe din mai multe puncte :
-un instrument de dezvoltare economica
-o “ agentie de selectie “
-un dispozitiv de alocare a statusurilor sociale
- o instanta de socializare
-o intreprinere de transmitere a cunostintelor si culturii
Cum poate fi explicata insa legatura dintre originea sociala si reusita scolara ?Care este in general procesul social al construirii inegalitatii in scoala ?

In Franta ,mai multe studii au stabilit in mod clar diferentele in ceea ce priveste accesul si reusita la diferitele niveluri ale scolaritatii.Ancheta INED s-a desfasurat intre anii 1962-1972 ,iar prin intermediul ei s-a urmarit populatia scolara pe o perioada de 10ani ,fiind chestionati si urmariti in mod regulat.In urma anchetei concluziile sintetizate de A. Girard si H. Bastite au aratat ca in general copiii proveniti din categorii favorizate din punct de vedere economic si cultural sunt mai precoce si ca in conditiile unei varste egale reusesc mai bine.

In ancheta INED (Institut national d’etudes demographiques) multiple variabile au un efect asupra fenomenelor observate . Doua dintre acestea au aparut repede ca determinante :
-nivelul de instruire al parintilor
-situatia lor economica.
Comparand acesti doi factori,autorii s-au pronuntat pentru importanta preponderenta a ceea ce a fost numit,printr-o paralele cu corespondentul sau economic ,mostenire culturala.
Pentru unii autori,inegalitatea s-ar explica printr-o distributie diferita a anumitor valori intre diferitele clase sociale.Pentru partizanii tezei subculturilor( H.Hyman,J. Kahl ) ,opozitia intre valorile scolii si cele ale grupurilor socio-economice ar explica eliminarea diferentiala.
Pentru alti sociologi ,determinanta ar fi distributia inegala a anumitor aptitudini dobandite (savoir-faire).In aceasta perspectiva B.Bernstein (1975) a sustinut ,in teoria sa asupra codurilor socio-lingvistice ,teza unei inegalitati fundamentale a elevilor in raport cu limbajul scolar.Forma pe care o ia controlul social in cursul socializarii familiale ar conduce copilul catre un uz specific al limbajului si astfel spre identificarea cu modelele particulare de conduita.Aceasta inegalitate ar fi cu atat mai pernicioasa cu cat punctul de aplicare invatatorilor ar viza ,in invatamantul primar tocmai exercitiile care care privilegiaza forma particulara a limbajului apropiata de cea a claselor superioare Reluind prin prisma conceptelor de ethos(Pentru Max Webber ,ethos-ul este o ordine normativa interiorizata ,un ansamblu de principii mai mult sau mai putin sistematizate care regleaza conduita.Weber distinge ethos-ul de etica al carui sens etimologic este cel de maxime morale .Ethos-ul este un concept abstract caruia ii corespund indicatori empirici in sferele economica ,religioasa ,morala etc.In puritanism ,indivizii si-au socializat actiunile ,indeosebi atitudinile cu privire la munca ,la bogatie,la consum,la relatiile cu celalat.Acest ethos a lipsit economiei civilizatiilor precapitaliste.-MIC DICTIONAR DE SOCIOLOGIE-Lisette Coanda ;Florin Curta,Ed.ALL1994)si de capital cultural ,elementele de valori si de savoir-faire,P.Bourdieu si J.C.Passeron (1970) se inscriu in aceeasi perspectiva,mergand insa mult mai departe in denuntarea unei complicatii active intre scoala si clasa dominanta.Prin inocularea unor valori si a unui continut care presupun o convenienta culturala intre profesori si elevi,scoala asigura o functie de selectie in favoarea burgheziei.Scoala nu ar putea decat sa reproduca structura sociala.
Aceasta teorie macrosociologica a reproducerii capata un caracter si mai accentuat in analizele marxiste realizate de C.Baudelot si R.Establet (1971) .
Daca scoala regleaza fluxul si refluxul elevilor ,aceasta se face intr-un sens bine stabilit.Aparat ideologic al societatii capitaliste ,scoala nu poate fi decat reflexul si agentul  a ceea se intampla in societate.Ea este reprezentata deci ca locul unde capitalismul perpetueaza divizarea societatii in doua clase antagoniste.In spatele unei aparente organizari a fluxurilor scolare in multiplele filiere oficiale s-ar ascunde o logica a confruntarii si diviziunii.Criticand sever tezele de mai sus ,reprosandu-le incapacitatea de a explica schimbarea ,precum si conceptia manipulatoare a subiectului social ,R.Boudon (1973) a propus , in cadrul unei teorii sistematice a mobilitatii sociale cu totul o alta interpretare a inegalitatii sanselor.
Eliminarea scolara nu presupune neaparat mecanisme de reproducere a structurilor sociale .Ea este rezultatul agregarii deciziilor ce decurg din calculele adolescentilor si ale familiilor acestora in diferitele puncete de bifurcare a sistemului scolar .La ipotezele relative la mostenirea culturala trebuie adaugat efectul pozitiei sociale,efect cu atat mai puternic cu cat pregatirea scolara este mai avansata.
Astfel , fata cu fiecare alternativa (a continua sau nu studiile) ,indivizii se comporta in asa fel incat sa aleaga combinatia cost-risc-beneficiu care sa le fie cea mai utila, in functie de asteptarile si strategiile lor.
Ei s-ar supune astfel unui proces de decizie rational ai caror parametri ar varia in functie de pozitia acestora.Miscarea generala care se observa ar fi rezultatul acumularii deciziilor individuale si nu ar presupune un joc al structurilor sociale.

Universitatea Transilvania Brasov

Facultatea de Educatie Fizica si Sport

Anul III

PASCA Laura CristinaBIBLIOGRAFIE

Dictionar de sociologie…………………Gilles Ferreol,Armand Colin Editeur,Paris,1991,1995Mic dictionar de sociologie…………….Lisette Coanda,Florin Curta,Editura ALL,Bucuresti,1994Sociologie franceza contemporana……..Antologie intocmita de Ion Aluas si Ion Dragan,Bucuresti,
1971

Powered by http://www.referat.ro/
cel mai complet site cu referate
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.