Studiul calitatii

Trimis la data: 2003-11-18 Materia: Economie Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 21
Autor: Razvan Marcel Dimensiune: 8kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Studiul calitatii
Disciplina "Studiul calitatii produselor si serviciilor" are rolul de a transmite viitorilor lucratori din domeniul economic si administrativ cunostinte despre calitatea produselor si serviciilor cu scopul de a dirija si segmenta oferta de bunuri si servicii, oferind satisfactii consumatorilor.

Referat despre Studiul calitatii
Disciplina "Studiul calitatii produselor si serviciilor" are rolul de a transmite viitorilor lucratori din domeniul economic si administrativ cunostinte despre calitatea produselor si serviciilor cu scopul de a dirija si segmenta oferta de bunuri si servicii, oferind satisfactii consumatorilor.

Studierea calitatii produselor si serviciilor de catre elevii liceului tehnologic, specializarile "economic" si "administrativ", este justificata de afirmatia potrivit careia "Deficientele calitative ale produselor destinate satisfacerii cerintelor umane pot sa conduca si chiar conduc la serioase nemultumiri din partea consumatorilor, la risipa economica si uneori la pierderi de vieti omenesti" (J. M. Juran si I.M. Gryna).

Prin continutul si structura sa, curriculum-ul este astfel conceput încât sa asigure îndeplinirea celor doua functii de baza:
- transmiterea motivatiei care sa convinga cadrele didactice de necesitatea aplicarii unui învatamânt interactiv;
- corelarea competentelor generale si specifice cu continuturile si posibilitatea stabilirii unor criterii si metode de evaluare continua si finala a elevilor si a procesului didactic.

Continuturile de învatare propuse la clasa a XI-a sunt structurate pe patru unitati tematice, cu competente specifice corespunzatoare fiecareia dintre ele. Prima unitate tematica vizeaza cunostinte despre produsele alimentare, întrucât alimentatia omului, influenta acesteia asupra starii de sanatate a individului, multiplele riscuri pe care le incumba factorii tehnologici si de mediu, constituie preocupari actuale ale tuturor domeniilor de activitate destinate sa satisfaca cerinte majore ale consumatorilor potentiali. Din multimea produselor alimentare, profesorul va selectiona pe cele mai reprezentative, evidentiind sortimentul si calitatea acestora.

Cunoasterea valorii nutritive a produselor alimentare prezinta o mare importanta deoarece alimentele, care constituie una din principalele legaturi ale omului cu mediul, ofera substantele nutritive necesare furnizarii energiei, dar si mentinerii unor constante fiziologice normale. În epoca contemporana, marea diversitate de alimente disponibile, compozitia chimica a acestora, riscurile de îmbolnavire prin intermediul alimentelor ingerate determina o revizuire a conceptiei despre alimente, accentuarea caracterului rational, al alimentatiei.

A doua unitate tematica are în vedere nevoia lucratorului din domeniul economic si administrativ de a cunoaste si sortimentul produselor nealimentare, cunostinte indispensabile în cadrul negocierilor dintre partenerii de afaceri pentru stabilirea preturilor, în conditiile variatiei cererii si ofertei, pentru contractarea fondului de marfa si stipularea corecta a conditiilor de calitate în documentele încheiate între parti. În cadrul pietei concurentiale, oferta de produse si servicii la un nivel calitativ ridicat, reprezinta o conditie hotarâtoare pentru cresterea prestigiului si implicit a profitului firmelor.

A treia unitate tematica reprezinta o continuare a cunostintelor însusite în clasa a X-a, referitoare la sistemele calitatii. Asigurarea calitatii produselor si serviciilor conform standardelor ISO 9000 ridica "sistemul calitatii" la rangul de carte de vizita pentru orice întreprindere/institutie asigurându-i competitivitatea si prosperitatea. Profesorul le explica elevilor ca ISO 9000 presupune înglobarea calitatii în produse si servicii prin implementarea de sisteme ale calitatii care sa fie conforme cu standardele internationale.

A patra unitate tematica doreste sa contribuie la o mai buna întelegere a noii conceptii privind rolul serviciilor în cresterea si dezvoltarea economica, în general, si în satisfacerea cerintelor consumatorilor, în special. Una dintre tendintele moderne ale consumului o reprezinta cresterea ponderii serviciilor în consumul populatiei, ca un indicator al calitatii vietii.

Obţinerea calităţii în domeniul serviciilor este o problemă dificilă, dependentă în măsură importantă de comportamentul prestatorului şi influenţată de comportamentul consumatorului. Asigurarea calităţii serviciilor conform ISO 9000 presupune implementarea unei strategii personale de calitate. Implementarea unui sistem de managementul calităţii după seria de standarde ISO 9000 reprezintă un pas important pentru asigurarea competitivităţii întreprinderii/ instituţiei.

Temele care se vor studia în clasa a XII-a vizează completarea cunoştinţelor referitoare la calitatea produselor şi serviciilor cu elemente referitoare la recepţia cantitativă şi calitativă a loturilor de produse, calitatea produselor pe parcursul distribuţiei lor fizice, standardizarea produselor şi serviciilor. Conţinuturile de învăţare propuse la clasa a XII-a sunt structurate pe patru unităţi de tematice, competenţe specifice şi corespunzătoare fiecăreia.

Prima unitate tematică presupune cunoaşterea factorilor care influenţează integritatea şi nivelul calitativ al produselor pe parcursul distribuţiei lor fizice cu importanţă pentru stabilirea unor măsuri care să prevină aceste neajunsuri. Exemplificarea posibilităţilor de falsificare a produselor contribuie la educarea viitorului absolvent în calitate de consumator în scopul recunoaşterii manoperelor frauduloase.

Conţinuturile de învăţare din a doua unitate tematică se referă la recepţia cantitativă şi calitativă a loturilor de produse şi au rolul de a conştientiza necesitatea controlului de recepţie în conformitate cu importanţa pe care o acordă statul calităţii produselor şi protecţiei consumatorilor. Recepţia loturilor de produse are o serie de efecte juridice şi economice, printre care, mobilizarea furnizorilor în vederea obţinerii unor produse de calitate şi evitarea pătrunderii în consum a produselor necorespunzătoare calitativ sau cu un nivel calitativ scăzut.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.