Studiul hipertensiunii pulmonare

Trimis la data: 2005-08-17
Materia: Medicina
Nivel: Liceu
Pagini: 49
Nota: 8.04 / 10
Downloads: 19
Autor: Eugen cristi
Dimensiune: 177kb
Voturi: 133
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Anual datorita insuficientei acoperiri a nececesarului de corectii se acumuleaza un numar mare de pacenti de varsta pediatrica cu cardiopatii congenitale din care o parte importanta sa prezinte hipertensiune pulmonara ca sindrom dominant, consecinta a leziunilor morfologice .
1. Definiţie

Hipertensiunea pulmonară reprezintă condiţia hemodinamică în care presiunea medie în artera pulmonară depăşeşte 20 mmHg în repaus şi 30 mmHg la efort sau presiunea sistolică de repaus depăşeşte 30 mmHg .
Dacă staza şi creşterea presională se produce în sectorul veno-pulmonar, în aval de venele pulmonare, se vorbeşte despre o hipertensiune pulmonară (HTP) postcapilară, venoasă. Dacă sectorul venos nu este implicat, se vorbeşte despre o HTP precapilară, arteriolară. Valorile normale de presiune în circulaţia arterială pulmonară a adultului sunt cuprinse între 18-25 mmHg sistolică, 12-16 mmHg media şi 6-10 mmHg diastolică. în sectorul venos, valorile ating 8-12 mmHg.
La copil definirea valorilor normale este mai dificilă, deoarece acestea variază cu vârsta.
HTP poate fi primitivă sau secundară.

Incidenţă

In literatură nu există decât sporadic date legate de prevalenta acestei condiţii hemodinamice. Cu toate acestea 40% din internările în serviciul de pneumologie şi 20% din cele de cardiologie asociază această condiţie .
In pediatrie, frecvenţa exactă a HTP primitivă sau secundară este necunoscută . Date precise referitoare la HTP persistentă a nou născutului le comunică ABU-OSBA J.K, în 1991, arătând că incidenţa este de 1/1500 nou născuţi şi reprezintă 1% din internările în secţiile de terapie intensivă
A mai fost semnalată HTP primitivă la 1-2% din pacienţi la cateterism cardiac, 10% fiind sub vârsta de un an .
Un procent de 0,5-0,8% din nou născuţii vii prezintă malformaţii congenitale de cord, simple sau complexe, dintre care peste 50% sunt cele cu sunt stânga-dreapta şi potenţial de dezvoltare a HTP.
Acest lucru se poate explica prin diagnosticul tardiv datorat concentrării atenţiei asupra bolii de bază, şi prin faptul că este o afecţiune la graniţa mai multor specialităţi (cardiologie, medicină internă, pediatrie, pneumologie), fiecare considerând că e de competenţa celuilalt. In SUA se pare că de la apariţia simptomelor până la diagnosticul corect trec aproximativ l -2 ani.

.
Dezvoltarea anatomică a vascularizaţiei normale pulmonare

Importante modificări anatomice şi fiziologice sufera circulaţia pulmonară în primele ore, săptămâni sau luni de viaţă .
în viaţa intrauterină, arterele pulmonare au un perete relativ îngroşat, iar rezistenţa vasculară pulmonară foarte crescută. La naştere se produce imediat o reducere a rezistenţei vasculare pulmonare datorată efectelor combinate ale expansiunii mecanice a plămânilor, reducere a hipoxiei alveolare şi eliberare de substanţe umorale precum: bradikinină şi prostaglandine dilatatoare . Rezistenţa vasculară pulmonară continuă să scadă până la valoarea adultului, care este atinsă între 1-3 săptămâni de viaţă. .
Dilatarea arterelor pulmonare la naştere este reflectată în reducerea grosimii pereţilor, mai puţin de 200 microni diametrul. Arterele pulmonare mai mari prezintă o regresie mai lentă a grosimii peretelui, atingând nivelul adultului în primele câteva luni .
O întârziere în scăderea rezistenţei vasculare pulmonare de obicei apare în caz de comunicaţii intracardiace largi (defect septal interventricular), dar poate fi luat în considerare şi faptul că debutul insuficienţei cardiace în şunturile stânga-dreapta poate să apară după ce rezistenţa vasculară pulmonară a prezentat scăderea fiziologică .
Postnatal, patul vascular pulmonar suferă o creştere considerabilă, în paralel cu creşterea arborelui respirator . Dacă la naştere există aproximativ 20 milioane de alveole primitive, la 8 ani există aproximativ 300 de milioane, în paralel crescând şi vasele pulmonare mici, numeric .
Factorii care produc modificări patologice în patul vascular pulmonar al copilului, cum ar fi malformaţiile congenitale de cord, afectează vasele existente şi pot interfera cu creşterea ulterioară normală a patului vascular.
Acesta este un motiv pentru care intervenţiile chirurgicale la copiii cu malformaţii congenitale de cord ce afectează patul vascular pulmonar trebuie să se efectueze cât mai devreme, pentru a elimina stimulii care interfera cu dezvoltarea vasculară pulmonară normală din primele 18 luni de viaţă, când are loc creşterea rapidă.
Rezistenţa vasculară pulmonară
Relaţia între presiune şi debit în circulaţia pulmonară este foarte complexă.
Definirea HTP în vederea diagnosticului, prognosticului şi tratamentului trebuie să ţină cont de toţi factorii care determină presiunea medie a arterei pulmonare (PpaM).
Calculând analog cu rezistenţa într-un circuit electric P=F x R, unde P = presiune, F = debit, R = rezistenţă, pornim de la formula:
A Ppa total = ql x Rvp APpa total = PpaM - Popp
Legendă:
APpa total = gradientul de presiune motorie pulmonară PpaM = p medie în artera pulmonară. ql= debitul pulmonar Rvp = rezistenţă vsc pulmonară Popp=Presiunea de opoziţie.
Presiunea de opoziţie Popp (high outflow pressure), egalează presiunea alveolară în zona II west sau presiunea atrială stângă în zona III west, iar în practică se calculează indirect prin presiunea capilară blocată (Pw).
Debitul pulmonar (ql) este egal în mod normal cu debitul cardiac total (Q tot) dacă nu există sunt. Dacă nu există cateter Swan Glanz, formula poate fi înlocuită cu:
APpaM - Pw = QL x Rvp
Interacţiunea între aceşti factori explică evoluţia pacienţilor cu hipertensiune pulmonară. Dacă o RVP foarte crescută se asociază cu insuficienţă ventriculară dreaptă, rezultă un ql aproape nul, ducând la deces, chiar dacă PpaM este normală, sau diminuată. Dacă pacienţii au un sunt stâng-drept secundar unui DSV, rezultă o PpaM moderat crescută, în timp ce Rvp e normală.
Bolnavii cu o Popp crescută, ca în stenoza mitrală au o creştere a PpaM, dar prognosticul după intervenţia chirurgicală e mult mai bun datorită Rvp joase.
In concluzie, creşterea debitului, a rezistenţei vasculare pulmonare sau a ambelor, are ca rezultat hipertensiunea pulmonară. In funcţie de etiologie, hipertensiunea pulmonară poate implica constricţia arteriolelor pulmonare, rezultând creşterea rezistenţei vasculare pulmonare şi hipertrofia de ventricul drept.
Ventriculul drept normal nu poate susţine o încărcare de presiune bruscă peste 40-50 mmHg. Astfel, insuficienţa cardiacă dreaptă poate să apară în orice situaţie în care rezistenţa vasculară pulmonară creşte brusc. Dacă ventriculul drept se hipertrofiază, acesta poate tolera hipertensiuni blande, cu o presiune sistolică de 50 mmHg, fără să producă probleme clinice. Dacă se suprapune o patologie pulmonară, hipoxie alveolară sau acidoză peste acest ventricul drept uşor hipertrofiat, generând o presiune aproximativ egală cu cea arterială sistemică, ventriculul drept va deveni insuficient.
La copiii cu malformaţii congenitale de cord cu sunt stânga-dreapta, creşterea Ppa deasupra TA sistemice, determină inversarea şuntului, dreapta-stânga, cu hipoxemie consecutivă. In absenţa şuntului, HTP determină creşterea travaliului ventriculului drept, rezultând insuficienţă ventriculară dreaptă. Hipoxemia şi insuficienţa cardiacă , complicaţii ale HTP, nu ameninţă viaţa pacientului, dar tratamentul şi prognosticul diferă în raport cu prezenţa sau
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.