Studiul reactiilor chimice

Trimis la data: 2015-05-05 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Vlad_T Dimensiune: 276kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Orice proces, in care una sau mai multe substante (reactanti), se transforma sub actiunea unor factori in alte substante (produsi de reactie), cu proprietati fizice si chimice noi, se numeste reactie chimica. Ecuatia chimica este reprezentarea prescurtata a unei reactii in care reactantii si produsii sunt desemnati prin formule chimice. O astfel de reprezentare permite doar stabilirea raporturilor cantitative dintre participantii la reactie prin calcule stoechiometrice.

Fenomenele chimice (reactiile chimice) si fizice (modificarile de faza) sunt insotite de transformari energetice, indeosebi sub forma de caldura.
Termodinamica chimica studiaza transformarile energetice care insotesc reactiile chimice, conditiile de stabilitate ale sistemelor chimice, legile dupa care acestea se transforma pentru a atinge starea de stabilitate maxima, numita echilibru chimic..

Unele marimi termodinamice caracterizeaza reactiile chimice din punct de vedere energetic, facand posibile aprecieri asupra posibilitatii sau imposibilitatii desfasurarii lor in timp ce termodinamica fenomenologica studiaza sistemele reale pe baza principiilor I, II si III ale termodinamicii, principii cu valabilitate generala.Procesele chimice in care sistemul reactant cedeaza caldura mediului exterior sau in care produsii de reactie au o energie mai mica decat reactantii se numesc reactii exoterme. Invers, procesele chimice in care sistemul reactant absoarbe caldura din mediul exterior sau in care produsii de reactie au o energie mai mare decat reactantii se numesc reactii endoterme (fig.1.1).

Caldura care se cedeaza sau se absoarbe in timpul unei reactii chimice se numeste caldura de reactie sau efect termic. Dupa procesele chimice la care se refera, caldura de reactie este denumita caldura de formare, de descompunere, de neutralizare, de disociere, de ardere etc.
Caldura de reactie este o marime constanta pentru un proces chimic, daca acesta are loc in aceleasi conditii de presiune (p), temperatura (T), stare fizica a substantelor (s,l,g), s.a.. Fiind o forma de energie se exprima in: kJ sau kcal.

Calculul entalpiei de reactie standard din entalpiile standard de formare ale substantelor presupune desfasurarea reactiilor chimice in stricta concordanta cu coeficientii ecuatiei chimice. Astfel, folosind relatia (1.30) entalpia de reactie standard este egala cu diferenta dintre suma algebrica a caldurilor de formare standard a reactantilor. Entalpia de formare este o masura a stabilitatii substantelor si a fortelor atractive intre atomii ce formeaza moleculele substantelor.

O substanta este cu atat mai stabila cu cat entalpia de formare are o valoare negativa mai mare. Variatiile de energie ce insotesc reactiile chimice se datoresc ruperii legaturilor dintre atomii reactantilor si formarii de noi legaturi intre acestia, in cadrul produsilor de reactie, ruperea legaturilor chimice fiind un proces endoterm, iar formarea legaturilor fiind un proces exoterm. Entalpia de reactie este egala cu diferenta dintre suma energiilor legaturilor desfacute si suma energiilor tuturor legaturilor nou formate:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.