Studiul regimului tranzitoriu intr-un circuit

Trimis la data: 2003-01-09 Materia: Diverse Nivel: Liceu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 1863
Autor: Erik15 Dimensiune: 103kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Regimul tranzitoriu al circuitului RLC serie alimentat cu tensiune periodică dreptunghiulară. Regimul oscilatoriu. Vizualizarea şi înregistrarea grafică a tensiunii la bornele condensatorului.Determinarea şi compararea valorilor experimentale cu cele teoretice şi cele calculate.

Lista echipamentului şi aparaturii utilizate
- C- cutie de condensatoare în decade 40*10-5-1μF;
- G- generator de semnale treaptă de joasă tensiune 1,5 V, 1Hz-1MHz;
- L- inductanţă variabilă
- (0-1) 100V, 6A, 0.055-0.015 H, 2.5 Ω.
- (0-2) 140V, 6A, 0.16-0.055 H, 3.2 Ω.
- (0-1) 250V, 3A, 0.47-0.16 H, 3,5 Ω.
- (0-1) 380V, 2A, 1.5-0.47 H, 4 Ω.
sau bobină cu miez de fier de 35 mH, 1A şi rezistenţă în c.c. de 10 Ω.
- Rd cutie de rezistenţe în decade (rezistor decade) 0-105 Ω, 2A-0.007A;
- V- osciloscop catodic [Tesla – B.M. 370];
- Q1,Q2 – întrerupătoare monofazate, 2A, 380V;

Efectuarea practică a lucrării
Regimul oscilant.
Se realizează montajul din figura 3 şi se fixează frecvenţa la aproximativ 500 MHz, capacitatea la aproximativ 4-6*10-3 μF rezistenţa decadică Rd=0, în circuit rămânând doar rezistenţa bobinei RL. Astfel prin închiderea întrerupătorului Q1 se obţine regimul tranzitoriu oscilant pentru care se desenează oscilogramele (corespunzătoare celor patru valori ale capacităţilor) care au alura celor din figura

2. Din distanţa de pe ecran dintre 2 maxime sau două minime succesive se deduce perioada T şi pseudopulsaţia oscilaţiilor . Factorul de amortizare α se stabileşte din decrementul oscilaţiei D care este raportul dintre două valori maxime succesive.

Pulsaţia proprie rezultă din relaţia:
Notă:
- pentru creşterea exactităţii determinării perioadei T se va măsura distanţa între mai multe maxime şi apoi se va face media aritmetică.

- la calculul factorului de amortizare α se va lua valoarea medie obţinută aplicând relaţia (45) mai multor extreme succesive.
În cele patru linii ale tabelului pentru valori ale inductivităţii L se trec valorile teoretice date de relaţiile 41, 20, 21, 22, valorile măsurate T, Um1, Um2, Um3 din oscilogramă şi cele calculate cu relaţiile 42, 45, 22’.

Regimul aperiodic critic.
Pentru valorile lui L şi C corespunzătoare uneia din liniile tabelului se calculează cu ajutorul relaţiei 36 respectiv 40, ţinând cont de relaţia 41, valoarea rezistenţei Rd, pentru care avem regimul aperiodic critic. Se vizualizează şi se înregistrează grafic oscilograma tensiunii, al bornele condensatorului, pentru această valoare a rezistenţei.

Prin închiderea întrerupătorului Q2, se scurcircuitează bobina L şi se pune în evidenţă fenomenul de încărcare şi descărcare a condensatorului în circuitul R,C serie. Se desenează oscilograma corespunzătoare care au alura din figura 4. Se determină constanta de timp τ din oscilograme şi se compară cu valorile calculate. Se studiază, calitativ, variaţia constantei de timp la modificarea valorilor rezistorului şi condensatorului.

Regimul aperiodic.
Se măreşte valoarea rezistenţei Rd astfel încât R să fie mai mare decât Rc (Q2 deschis). Se desenează oscilograma corespunzătoare.

Concluzii şi observaţii
Se va concluziona privind diferenţele între valorile teoretice şi cele calculate pe baza rezultatelor experimentale pentru parametrii caracteristici regimului oscilant. Se va concluziona privind variaţia constantei de timp τ la modificarea rezistenţei Rd respectiv a capacităţii C, inclusiv alura graficelor.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.