Stuidu individual: Bazele legislatiei

Trimis la data: 2021-06-24 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 16 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: shizx0 Dimensiune: 783kb Voturi: Tipul fisierelor: docx Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Contraventia ... pagina 2
Principii generale ... pagina 11
Cadrul de baza ... pagina 12
Notiunea de familie ... pagina 14
Corelatia dreptului familiei cu alte ramuri de drept ... pagina 15

La drept vorbind, legaturile dintre drept si economie sunt foarte strinse. Relatiile economice se reflecta in normele juridice prin care sunt legalizate. De fiecare data cind spectrul economic are nevoie de noi tehnici acestea pot fi realizate doar prin intermediul normelor juridice care sanctioneaza si reglementeaza prezentele tehnici. Raporturile dintre drept si economie devin si mai strinse din momentul interventiei directe a statului in economie.

Aceste interventii nu vizeaza doar domeniiile energiei, transporturilor, mai multe decizii ce tin de antreprenoriat depind de putere (realtiile de munca, preturile, serviciile). Izolarea proceselor de creare a normelor si principiilor de reglementare in domeniul dreptului si economiei ar putea crea o impresie falsa si incompleta asupra realitatiilor sociale.

Juristii ignora notiunile si principiile economice in procesul de creare a dreptului, economistii lasa de o parte elementele juridice in procesul de analiza a mecanismelor economice. Specialistii occidentali fac relerinta la Marx care afirma clar ca raporturile de productie definesc relatiile juridice si ideologia. Cu toate acestea, Marx nu a examinat in detaliu chestiunile ce tin de drept.1

Chiar daca Republica Moldova are doar 28 de ani de independenta, statul nostru, sitemul economic si reglementarea acestuia la nivel national nu pot fi tratate izolat. Prioritatea incontestabila a statului in secolul XXI ramine a fi asigurarea securitatii nationale ca si platforma in baza careia poate fi construita securitatea cetatenilor si a grupurilor sociale si societale.
Pe linga alte segmente conventionale ale securitatii nationale, securitatea economica la nivel national trebuie asigurata inclusiv printun set de norme juridice bine fundamentate, concrescute si aliniate la rigorile impuse de realitatile pietii mondiale si in stricta conformitate cu interesul national al Republicii Moldova.

Chai daca stiinta juridica autohtona inca nu recunoaste existenta dreptului securitatii nationale drept ramura distincta a dreptului national si cu atit mai mult a dreptului securitatii economice ca subramura a dreptului securitatii nationale, fapt constatat deja la nivel national intrun numar consistent de state europene, analiza normelor juridice care au drept obiectiv primordial asigurarea securitatii economice a statului nostru se dovedeste a fi imperios necesara.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.