Subcarpatii

Trimis la data: 2002-12-31 Materia: Geografie Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 6314
Autor: Cosstel- mircea Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Subcarpatii caractere generale şi subdiviziuni. Subcarpaţii formează o fâşie mai joasă la marginea munţilor, prezentând caracterele unor munţi mai mici şi mai tineri ,cum s-a spus ,,un nou val carpatic’’, adăugat munţilor prin cutări recente care s-au produs la sfârşitul neogenului şi începutul neogenului şi începutul cuaternarului. Sunt alcătuiţi din roci în genere mai slabe decât cele din munte (gresii, marne, argile etc.), dar cu stratele cutate destul de puternic, înălţate pe alocuri până la verticală.

Sunt în general mai scunzi decât munţii (rareori trecând de 1000 m), dar le imită formele de relief, zvelte, cu pante accentuate. În variaţia reliefului se deosebesc : înălţimi mai semeţe, izolate, pe care poporul le numeşte mă-guri, culmi prelungi ca nişte munţişori, numite muscele, precum şi por-ţiuni mai joase, depresiuni.

Altitudinea redusă şi relieful mai scund din cuprinsul depresiunilor, creează Subcarpaţilor aspecte de înrudire cu zonele deluroase, pe când înălţimile ce separă depresiunile, amintesc de munţi. Iată pentru ce Subcarpaţii sunt consideraţi că fac tranziţia dintre munţi şi dealuri.

Multe dintre depresiunile subcarpatice fiind în vremurile geologice golfuri ale mărilor care se întindeau în exterior, cuprind sare, petrol, lignit etc., adică depuneri ,,de lagună’’. Din codrii de fag şi de stajar, care acopereau în trecut Subcarpaţii, au mai rămas doar pădurile izolate, deoarece populaţia s-a întins din depărtate timpuri cu ogoarele şi cu livezile de pomi fructiferi, ori numai cu fâneţele, pe locul pădurii.

Forme tipice prezintă Subcarpaţii numai în partea de est şi sud a arcului carpatic. În partea apuseană nu există o zonă subcarpatică, Câmpia de Vest pătrunzând printre munţi sub forma depresiunilor-golfuri. Falierea acestei margini a munţilor şi căderea în trepte a fundamentului montan sub nivelul Câmpiei de Vest, s-a opus individualizării unor noi cutări, care de fapt caracterizează Subcarpaţii.

În interiorul arcului carpatic, trecerea de la munţi la Podişul Transilvaniei se face printr-un şir de depresiuni şi înălţimi asemănătoare în unele privinţe cu Subcarpaţii, dar în cea mai mare parte prin simple depresiuni de contact între munţi şi dealuri. Aceste depresiuni vor fi tratate în legătură cu Podişul Transilvaniei.

Subcarpaţii încep de la valea Moldovei, fac ocol Carpaţilor Orientali şi Meridionali şi se termină la valea Motrului. Mai la nord de valea Moldovei, legătura dintre munţi şi podiş se face aproape brusc, lipsind o zonă subcarpatică propriu-zisă. Doar mica depresiune de la Cacica, cu apariţia sării din cuprinsul ei, prezintă unele caractere apropiate de cele subcarpatice. Dincolo de valea Motrului în Oltenia, de sub munte, apare o structură diferită, cu prelungirea formaţiunilor vechi cristaline (Podişul Mehedinţi), care prezintă, de asemenea, o delimitare precisă ariei subcarpatice.

Către munte, limita Subcarpaţilor, este în general, uşor de urmărit, deoarece muntele prezintă spre exterior povârnişuri destul de accentuate pe linia oraşelor Piatra-Neamţ, Moineşti, Târgu Ocna etc.. Numai în porţiunea cuprinsă între Slănicul Buzăului şi Dâmboviţa, limita dintre munţi şi Subcarpaţi este mai anevoie de urmărit, deoarece câţiva pinteni de munte pătrund pieziş în zona subcarpatică.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.