Subiecte examen - protectia sociala

Trimis la data: 2015-12-11
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 46
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Alex lazari
Dimensiune: 79kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Conceptul de protectie sociala, in context juridic pentru prima data a fost utilizat in SUA, in Social Security Act la capitolul este sau nu dreptul protectiei sociale o ramura de drept , polemicile izbucneu chiar si in anii 60-80 ai sec. al XX-lea, in privinta definirii notiunii, obiectului si metodei de reglementare juridica a acestei ramuri.
Dr Pr S - o ramura autonoma a sistemului de drept ce apartine dr public , alcatiuita din ansamblul normelor juridice care reglementeaza raporturile de asigurare si asistenta sociala.
Obiectul de reglementare al dreptului protectiei sociale "asambleaza raporturile nascute intre cetateni (familii) si stat, reprezentati prin organele competente in caz de stabilire a pensiilor, indemnizatiilor, alocatiilor sau solutionarea litigiilor in domeniul asigurarilor si asistentei sociale sau "reuneste totalitatea relatiilor sociale privind asigurarea materiala a persoanelor, care au atins varsta de pensionare, inapte de munca,care au pierdut intretinatorul, somerilor, familiilor cu multi copii, precum si relatiile sociale cu privire la asistenta medicala gratuita."

Ajungem la ideea ca obiectul de reglementare juridica este reprezentat de o totalitate de relatii sociale care se formeaza in cadrul realizarii sistemului de protectie sociala.
Obiectul de regelmentare a DPS nu treb konfundat cu obiectul stiintei, cel al PS sunt raporturile juridice, iar al stiintei DPS sunt fenomele sociale ce au generat aeeste raporturi.
Metoda de reglementare a dreptului protectiei sociale.
Cuvantul metoda are originea in latinescul methodos, semnificand mod, stil, procedeu-folosit in realizarea unui scop.

Metoda de reglementare a dreptului protectiei sociale reprezinta "o totalitate de metode si mijloace utilizate de legiuitor pentru a reglementa mai eficient un complex de raporturi sociale."
1.Specificul metodei de reglementare a dreptului protectiei sociale consta in faptul ca ea este una tipica, deoarece reuseste sa asambleze normele imperative cu cele dispozitive, pastrand ponderea primelor,
Specificul metodei de reglementare este exprimat prin caracterul centralizat de instituire al drepturilor si obligatiilor subiectilor,1

Metoda locala de reglementare a raporturilor de protectie sociala s-a conturat in anii 90 ai sec. al XX-lea, prin fixarea in contractele colective de munca a clauzelor care stabilesc garantii sociale suplimentare fara de cele prescrise de lege, cu conditia ca acestea nu inrautatesc, ci imbunatatesc situatia partilor.2
Obiectul si metoda de reglementare sunt criterii fundamentale de individualizare a DPS in sistemul de Drept al RM
1.2 Proiectati prin schema sistemul dreptului protectiei sociale -5p
Sistemul DPS - este un ansamblu de norme si institutii juridice unite obiectiv , structurate intr-o oridne in conformitate cu specificul relatiilor sociale reglementate in partea generala si speciala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.