Subiecte rezolvate pentru proba orala - Literatura romana

Trimis la data: 2014-01-30
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 64
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 70kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Tematica este istorica (evocarea unei perioade din istoria Moldovei, reactualizarea ultimilor cinci ani de domnie ai lui Alexandru Lapusneanul - 1564-1569); naratorul se inspira din cronicile Moldovei, respectand in mare parte adevarul istoric, comitand unele licente istorice in scopuri estetice: Motoc nu mai traia in momentul revenirii lui Alexandru Lapusneanu la domnia Moldovei. Trasaturi realiste:
14 isi propune sa reflecte lumea in complexitatea ei; Tema romanului prezinta viata burgheziei bucurestene la inceputul secolului al XX -lea, romanul fiind o veritabila fresca a societatii.
Ilustreaza conceptul operational narator (personaj - narator sau narator "martor") folosind ca suport un text narativ studiat.
Ultima noapte..., de Camil Petrescu
Personajul - narator relateaza fapte in care este implicat ca protagonist si este necreditabil deoarece ofera o perspectiva subiectiva asupra celor relatate. Camil Petrescu subliniaza ideea ca scriitura moderna trebuie sa renunte la tipul de narator traditional, omniscient, omniprezent, propunand un altul, subiectiv care sa descrie cu sinceritate propriile trairi interioare.

"Romanul este oglinda paralela a constiintei mele" a se cultiva confesiunea, naratiunea la persoana I, jurnalul, autenticitatea, subiectivitatea."Eu nu pot vorbi onest decat la persoana I".
Eroul este pus in doua situatii limita: iubirea si razboiul - situatii pe care le traieste intens si total cu riscul suferintei. la care sa lipsesc... ar constitui pentru mine o limitare".

Eroul nostru este o fire pasionala participand la anumite experiente limita ale vietii care ar putea sa-l intregeasca din punct de vedere sufletesc. Face parte din categoria "sufletelor tari", fiind un erou inflexibil, incapabil de compromisuri, de jumatati de masura, cu idei fixe masurand viata din punctul de vedere al absolutului. Gheorghidiu cauta iubirea absoluta.
"Cei care se iubesc au dreptul de viata si de moarte asupra celuilalt".
Prima parte este un roman de dragoste, este o fictiune. A doua parte este un jurnal de front real apartinand scriitorului, imprumutat punct cu punct eroului principal.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.