Subiectul

Trimis la data: 2015-01-09
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 10
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Aura_D
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Concomitent cu concretizarea functiei de predicat, predicatia determina realizarea, implicita sau explicita, printr-un nume (pronume etc.) a functiei de subiect gramatical, principal complement semantic al verbelor personale si al verbelor impersonale relative.
In desfasurarea comunicarii lingvistice ca act de cunoastere si de transmitere a cunoasterii, numele (pronumele etc.) poate "preceda", in constiinta vorbitorului, predicatul, poate fi, adica, punctul de plecare (elementul cunoscut) in interpretarea lingvistica a realitatii extralingvistice,
Fiind autosuficiente, aceste verbe nu mai pot atrage in sfera lor semantica, implinita la nivel lexical, un nume (pronume etc.), care sa devina subiect. Ele admit subiect daca se produc mutatii in sfera lor semantica; in enuntul "Hotii veneau la apusul soarelui, se lasau pe ripi si innoptau sub maluri." (E. Barbu), verbul a innopta dezvolta sensul personal de "a ramine peste noapte" sau "a petrece noaptea" si primeste, de aceea, subiect gramatical: substantivul hotii.

Verbul a ploua este intrebuintat uneori cu subiect intern, redundant, realizat prin substantivul ploaie: "Ploua ploaie rece de toamna."
• expresiile impersonale absolute, alcatuite din verbul a fi (sau a se face) si un substantiv in nominativ: a-i fi foame (frig, dor, teama etc.), a (nu) fi nevoie, a fi pacat, a nu fi chip, a fi duminica (toamna, primavara, seara etc.) sau din verbul a fi si un adverb: a fi tirziu (devreme etc.);

• locutiunile verbale a-i parea bine (rau);
• verbe dezvoltind difente sensuri in relatie obligatorie cu un pronume personal (forma atona) in dativ: a (nu)-i arde (de gluma etc.), a i se acri, a i se uri (de scoala) etc. verbul a (nu)-i pasa.
b. Intre verbele care desfasoara predicatia prin implicarea unui nume (pronume etc.)-subiect se disting doua subcategorii:

b.l. verbe (locutiuni verbale) personale; verbe care, realizind predicatia, dezvolta in realitate sintactica ceea ce avea existenta virtuala, manifestata la nivel morfematic, in mod abstract, prin categoria gramaticala a persoanei. Subiectul acestor verbe functionind ca predicate reprezinta prelungirea in expresie sintactica a persoanei verbale.
"Voi credeati m scrisul vostru, noi nu credem in nimic!" (M. Eminescu) "O pasare albastra zvicnise dintre ramuri
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.