Submarinul

Trimis la data: 2009-02-28
Materia: Astronomie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.15 / 10
Downloads: 1330
Autor: Ionita nicolae madalin
Dimensiune: 8kb
Voturi: 84
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Submersibilii sunt utilizati în scopuri stiintifice sau industriale. Acestia pot fi teleghidati sau dirijati de oameni. Un vehicul cu telecomandã poate fi operat din interiorul submersibilului, pentru a explora locutile prea periculoase pentru submersibil.
Istoria submarinului
2.1 Începuturile submarinului - primele submarine erau bãrci subacvatice, de cele mai multe ori, în formã de butoaie, fãcute din lemn si piele. Ele erau dirijate de elice actionate manual sau de vâsle.

Primul submarin de acest fel a fost construit în anul 1776 si se numea Turtle (Broasca testoasã). Acesta era propulsat de o elice pedalatã de un om si avea viteza de 1 nod. Turtle a încercat sã ataseze o minã la fregata britanicã Eagle (Vulstrul) în New York, dar planul a esuat. Cu toate acestea, el a reusit sã ajungã la vasul inamic fãrã sã fie detectat, demonstrând astfel cã submarinele puteau fi folosite în rãzboi.

2.2 Gãsirea unui mijloc potrivit de actionare - acest lucru nu a fost deloc usor în trecut. Motoarele electrice pentru bãrci fuseserã concepute pânã în anii 1830 si erau potrivite pentru actionarea unui vas submersibil pentru cã nu eliminau gaze si nu consumau oxigen. Totusi, motoarele electrice nu au adus rãspunsul complet, pentru cã bateriile necesare se descãrcau repede.

În anii 1860 s-au conceput bateriile electrice reîncãrcabile numite acumulatoare si dinamuri capabile sã le reîncarce. Totusi, în ciuda faptului cã un submarin propulsat de un motor electric putea folosi un dinam pentru a-si reîncãrca bateriile electrice, trebuia sã se adauge un fel de motor pentru actionarea dinamului.

2.3. Progrese - un motor cu aburi obisnuit necesita o alimentare abundentã cu aer pentru a-si arde combustibilul si un cos pentru eliminarea fumului si a gazelor. Motorul putea fi actionat în timp ce vasul se afla la suprafatã, dar, înainte de scufundare, echipajul trebuia sã etanseze cosul si sã închidã boilerele. Aceasta provoca o întârziere inacceptabilã pentru un vas militar care trebuie sã se scufunde brusc pentru a evita inamicul. De asemenea, cãldura rezidualã de la boilere ridica temperature la nivele insuportabile.

Rãspunsul pãrea sã fie motorul cu benzinã, desi un dezavantaj grav al acestuia este faptul cã aburii combustibilului volatil pot exploda usor. Cu toate acestea, în anii 1900 multe asemenea vase cu motoare cu benzinã erau folosite în operatiunile navale.

În cele din urmã, motoarele Diesel au înlocuit motoarele cu benzinã la submarine. La început, propulsia se fãcea prin actionare directã de la motoarele Diesel ale vasului. Mai târziu, s-au introdus submarine cu actionare Diesel-electricã. În acest tip de vas, motoarele electrice sunt folosite atât sub apã cât si la suprafatã, dar se folosesc generatoare electrice actionate de motoare Diesel pentru reîncãrcarea bateriilor.

3. Cum functioneazã un submarin ?
3.1 Propulsia - toate submarinele, atât cele nucleare cât si cele Diesel-electrice, imerseazã la fel. Când se pregãteste de scufundare, un submarin îsi umple cu apã tancurile de imersiune pânã ce acesta devine neutru din punct de vedere al portantei.

Aceasta înceamã cã densitatea medie a vasului este aceeasi cu a apei din jurul sãu, adicã vasul nu pluteste si nici nu se scufundã, ci doar “stã” în apã. Pentru ca submarinul sã coboare, ele este ghidat în jos cu ajutorul unor suprafete de imersiune. Acestea functioneazã ca niste cârme, cu deosebirea cã ele controleazã miscarea de sus-jos a vasului. Dacã un submarin trebuie sã se ridice la suprafatã, el urcã orientându-si în sus suprafetele de imersiune. Pentru a se întoarce la suprafatã pentru o perioadã mai lungã, un submarin foloseste aer comprimat pentru a expulza apa din tancurile de imersiune.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.