Substante biologic active din vegetale

Trimis la data: 2010-06-12
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 8.67 / 10
Downloads: 0
Autor: Tudorescu Teodora
Dimensiune: 11kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Din marea varietate a substantelor biologic active din vegetale, un loc aparte le revine fitohormonilor, pigmentilor vegetali si produsilor de metabolism. Fitohormonii sunt factori de crestere, moderatori ai unor reactii enzimatice. Se gasesc cu precadere in polen.
Actioneaza si in procesele metabolice la om mai ales auxinele, giberelinele, citokinetinele si acidul abscizic. Astfel, stimuleaza proAZcesele de morfogeneza, biosinteza acizilor nucleici si a proteinelor, intarzie imbatranirea.
Au efect antiviral. Auxinele se gasesc cu precadere in varza si in tomate. Giberelinele se gasesc in alge (si prin aceasta in Aloe Vera Gel). Pigmentii vegetali sunt coloranti naturali ai plantelor.
Dupa structura lor chimica se clasifica: carotenoide, flavonoide, pigmenti chinonici si pigmenti indolici. Pigmentii carotenoidici sunt cei mai raspanditi, o buna parte fiind reprezentati de provitamina A (alfa, beta si gama caroten). Din aceasta categorie fac parte si xantofilele. Xantofilele sunt pigmenti galAZbeni, compusi hidroxilati ai carotenoidelor. Exemple: luteina si zeaxantina.

Pigmentii chinonici. Prototipul este naftochinona din care organismul isi asigura vitamina K. Se gasesc in foarte mare cantitate in alge.
Antrachinonele cuprind alizarina, purpurina si chinatizalina. Antrachinonele participa la sistemele redox celulare, mai ales mitocondriale. Pigmentii flavonoidici. Cuprind flavone si flavonoli, antocianidine, calcone, aurone. Exemple: luteolina, apigenina, cvercetol, kampferol. Pigmentii indolici. Sunt reprezentati de melanine. Se gasesc in maslinele negre, in afinele negre, etc.

Printre produsii metabolici ai vegetalelor se numara derivati ai glucidelor, lipidelor, proteinelor, glicozide, lignine, taninuri, uleiuri eterice, rasini, balsamuri, alcaloizi, fitoncide si alte substante antibiotice.Glicozidele. Din aceasta categorie fac parte cardiotonicele (in degetel), arbutina (in merisor), salicina (in scoarta de salcie), alcoolii coniferilic, siringic; fluorizina (din scoarta de mar); amigdalina (in migAZdale), coniferina (in conifere, sparanghel), siringina (in liliac, iasomie), saponine, alcaloizi sterolici (solanina, tomatina).

Ligninele. Sunt o componenta a lemnului, insotind celuloza. Sunt polimeri ai alcoolului coniferilic, sinapic, p-OH-cinamilic. Au proprietatea de a penetra tegumentele si mucoasele, antrenand o data cu ele alte substante biologic active de origine vegetala.
Taninurile. Confera gust astringent unor vegetale. Cresc rezistenta fata de virusuri si microorganisme.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.