Substante explozibile

Trimis la data: 2008-04-05 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 20 Nota: / 10 Downloads: 22
Autor: Caban Andrei Dimensiune: 63kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Orice rezultat stiintific este util chiar si atunci cand invalideaza un alt rezultat sau abandoneaza o metoda. Studiul substantelor explozive si al fenomenelor de transformare exploziva a reprezentat intotdeauna o tentatie asemenea zborului; el s-a configurat ca domeniu distinct mult mai tarziu, datorita mijloacelor costisitoare de experimentare si a multiplelor dificultati in modelare, desi a reprezentat permanent o provocare prin multitudinea aplicatiilor practice.

Prin substante explozive denumite in limbajul uzual si explozivi se intelege substanta sau amestecul de substante care sub actiunea unui impuls de initiere –caloric , mecanic, electric sau chimic - are proprietatea de a se descompune brusc si violent, cu dezvoltare de caldura, lumina si gaz provocind o crestere mare a presiunii la locul exploziei.

Explozia este un proces de transformare fizico-chimica a materiei extrem de rapid , insotit de o degajare de caldura si de formare unor gaze sau vapori puternic incalziti care conduc un lucru mecanic de distrugere sau de deplasare. Descompunerea exploziva are la baza reactii chimice de descompunere sau oxidoreducere.

Procesul de transformare exploziva este caracterizat de actiunea simultana a urmatorilor factori: viteza mare a transformarii, caracterul exoterm al transformarii si formarea produsilor gazosi. Cel mai caracteristic dintre acesti factori este viteza procesului, care variaza pentru diversi explozivi de la fractiuni de metru pina la mii de metri pe secunda.

In functie de viteza procesului, transformarea exploziva se prezinta sub doua forme principale deosebite: deflagratia si detonatia. Deflagratia se caracterizeaza printr-o viteza relativ mica a transformarii de ordinul milimetrilor sau al metrilor pe secunda. Detonatia se caracterizeaza printr-o viteza mare a transformarii de ordinul miilor de metri pe secunda. Viteza de detonatie reprezinta o constanta a incarcaturii de exploziv si constituie caracteristica comparativa de baza dintre diversi explozivi.

Aceste viteze sunt cuprinse in limitele a 3000-10000m/s, evidentiindu-se explozivii realizati recent cu viteze de detonatie de peste 8 000 m/s. Actiunea cumulativa consta in multiplicarea puterii exploziei prin concentrarea acesteia intr-o anumita directie – concentrarea jetului exploziv pe o directie – formind un jet cumulativ.

Viteza de miscare a jetului este de peste 10 000 m/s la o presiunea de 100 000 kgf/cm2; permitind perforarea blindajelor de otel cu grosimi de 400-800mm. Substantele explozive folosite in tehnica militara se pot clasifica in functie de domeniul de utilizare (figura 1) in urmatoarele grupe: Explozivii primari se utilizeaza la amorsarea celorlalti explozivi deoarece initierea lor necesita energii de activare mici. Forma lor specifica de transformare exploziva este detonatia. Sunt utilizati la fabricarea mijloacelor de initiere.

Reprezentanti:

•Fulminatii metalelor grele(fulminatul de mercur fulminatul de argint);
•Derivatii acidului azotic (azotura de plumb si azotura de argint);

•Stifnatii si picratii metalelor grele(sifnatul de plumb);
•Diazodinitrofenolul;
•Tetrazenul;

Explozivi secundari sau brizanti, in stare pura sau in amestec cu alte substante explozive sau neexplozive, se intrebuinteaza la incarcarea tuturor tipurilor de munitii(grenade, mine, proectile, bombe), la realizarea fitilelor detonate, ori ca incarcaturi explozive utilizate la lucrari de puscare, afinare, derocare s.a., in unele tehnologii neconventionale (placare ambutisare stantare mandrinare, durificare) etc.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.