Substante filmogene - verniurile

Trimis la data: 2006-06-14 Materia: Arte plastice Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 813
Autor: Andrei Reketes Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Substanţele filmogene sunt substanţele folosite la prepararea straturilor de protecţie (verniuri) pentru pictură. Se folosesc unele substanţe dispersabile în apă, unele răşini sau uleiuri si cative.Verniurile (itl. vernice, frc. vernis, ger. lack) sunt lichide mai mult sau mai puţin dense, transparente sau slab gălbui, compuşi din răşini naturale sau sintetice solubile în solvenţi organici sau uleiuri sicative şi care formează o peliculă prin uscare.

Vernis de pictură – se adaugă în culori pentru a îmbogăţi liantul şi pentru modificarea fluidităţii culorii care, astfel, devine transparentă şi se usucă mai repede. În acest scop sunt folosite verniurile pe bază de răşini moi (damar, terebentină de Veneţia), ulei de in şi un solvent (esenţă de terebentină):

- vernis de ulei - este cel mai simplu ulei gras, este însuşi uleiul vegetal sicativat (fiert la soare sau fiert cu materii oxidante). Întrucât acest ulei este prea gros, el trebuie subţiat cu esenţă de terebentină sau cu toluen, întins cald şi uniformizat. Din Erminie aflăm următoarea reţetă pentru verniul de ulei:

-100 dramuri ulei alb fiert la soare se amestecă cu 100 dramuri pégolă şi 50 dramuri mastică. Dacă este prea închegată şi nu se poate întinde, se pun 20 dramuri de unt de neft sau ulei nefiert ca să se subţieze.

-vernis de succin (chihlimbar)- este cel mai dur. Această calitate o are nu numai din cauza proprietăţii de soliditate a succinului ci şi a dizolvantului uleios care intră în cantitate apreciabilă în peliculă. O reţetă mai economică ar fi: „...se fierbe 3 părţi ulei de in, ca să elimine orice umiditate, şi din el se pune peste 2-uă părţi succin pisat până îl acoperă, apoi se fierb împreună până se topeşte succinul şi se adaugă şi restul de ulei.

În timpul fierberii, amestecul se umflă şi se degajă vapori care se aprind foarte uşor. De aceea vasul, gol 2/3, se fereşte de flăcări... Dacă este prea gros, se pune şi esenţă de terpentină sau un solvent nafta, şi se mestecă mai departe cu vergeaua de fier, până se omogenizează complet.”

-vernis de copal - se prepară la fel ca verniul de succin, este dur şi creează o peliculă fără culoare. Dacă se fierbe cu o vopsea rezultă vopseaua email. În cazul în care aceste verniuri grase se folosesc la pictura în ulei, în caz de restaurare, înlăturarea lor va prezenta dificultăţi.

- alte verniuri- se pot prepara tot cu ulei de in sicativat dar cu răşini mai puţin dure cum ar fi: sandaracă, mastix, damar şi chiar colofoniu. Prezenţa uleiului în cantitate mare deranjează pentru tonurile deschise sau reci datorită tendinţei lui de îngălbenire la uscare.

- Vernis de retuş – pătrunde cu uşurinţă în culoare (necesar fiind un vernis diluat) şi redă culorilor profunzimea iniţială umplând spaţiile rămase libere. Pentru lucrări mai vechi se folosesc solvenţi cum sunt esenţa de petrol sau alcoolul etilic cu o putere de pătrundere mai mare decât esenţa de terebentină.

-vernis cu esenţă de terebentină - se pare că dintre verniurile slabe mai întâi, în trecut, s-a folosit cel preparat din pégola şi unt de neft. În Erminie s-au păstrat câteva reţete care au fost practicate până în sec. al XIX-lea.

-Vernis final (vernis de tablou, vernis de protecţie) – se folosesc pentru rolul lor principal care e de protecţie, de izolare a straturilor de culoare de atmosfera înconjurătoare deoarece opera de artă este expusă acţiunii umidităţii, oxigenului, gazelor poluante (dioxid de sulf, dioxid de carbon), particulelor de praf şi de fum. Acest vernis are rolul de a împiedica pătrunderea la elementele constitutive ale picturii a factorilor nocivi care au rol distructiv asupra operei de artă.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.