Substantivul

Trimis la data: 2006-05-13
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 7
Nota: 9.59 / 10
Downloads: 18
Autor: Anonim
Dimensiune: 16kb
Voturi: 172
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Substantivul arată ce este ceva. Substantivul este partea de vorbire (flexibilă) care denumeşte (de nume) obiecte gramaticale „ flexibil” - care îşi schimbă forma; -fiinţe: câine,fetiţă,Ion,Maria; -nume de lucruri: televizor, teracotă, scaun, carte; -nume de fenomene din natură: fulger,rouă, ploaie, brumă; -nume de acţiuni
Cum se pot găsi substantivele fără definiţie?
a).substantivul se poate număra:un om, doi oameni,o mamă, două mame,
un pod, două poduri,b).cuvântul care poate primi înainte sau după cuvintele: aceste, acestea (acest, această) sunt substantive;
acest om, omul acesta

Clasificarea substantivului:
a). după alcătuire: substantiv simplu (soare,floare); substantiv compus (floarea-soarelui);

b). După obiectul denumit:substantiv comun (arată obiecte de acelaşi fel) oraş, sat, fetiţă; substantiv propriu (denumeşte un anume obiect spre a-l deosebi de celelalte obiecte de acelaşi fel) -Timişoara, Pecinişca, Mădălina.
Există substantive: tiner(et), bred(et), Făg(et), frunz(iş), pietr(iş), studen(ţime).Substantivul poate fi însoţit sau nu de articol.

Articolul este parte de vorbire care însoţeşte un substantiv şi arată în ce măsură obiectele denumite de substantiv sunt cunoscute vorbitorului.Articolul lui se pune în faţa substantivelor proprii de genul masculin (lui Ion, lui Gheorghe) şi în faţa substantivelor feminine, care sunt împrumutate de români şi care nu se termină în vocala –a (lui Jeni, lui Carmen, pentru că nu putem spune Jeniei, nici Carmenei aşa cum spunem Mariei, Mădălinei).

Se spune greşit lu tata, lui tata; tatălui.
Greşit: lui Maria, lu Maria; corect: Mariei
Greşit: lui mama, lu mama; corect: mamei
Cuvântul lui se foloseşte după un substantiv: cartea lui. În loc de lui putem pune un substantiv (cartea bunicului) deci lui este un pronume.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.