Succesiuni

Trimis la data: 2015-09-21
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 34
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Simona_C
Dimensiune: 57kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1. Succesiunea legala este cea care se face in virtutea legii, in cazul in care de cujus
( persoana decedata) nu lasa testament, acesta nu este valabil, este caduc ori nu cuprinde dispozitii referitoare la bunurile succesorale - se mai numeste ab intestat, adica fara testament.
2. Succesiunea testamentara este cea care se face in virtutea vointei persoanei decedate, manifestate pe timpul cat aceasta a fost in viata prin una din formele de testamente prevazute de lege.
3. Succesiunea conventionala se poate realiza printr-o donatie de bunuri viitoare, care poate avea ca obiect fie intregul patrimoniu ce il va lasa donatorul la moartea sa, fie o fractiune din acesta, fie unele bunuri anume individualizate.
1. Este o transmisiune mortis causa. Art. 651 C.civ. ,,succesiunile se deschid prin moarte". Dar cum prin moarte pier doar pers. fizice, rezulta ca regulile transmisiunii succesorale sunt aplicabile doar in cazul pieirii unor asemenea persoane, nu si celor juridice. Succesiunea este o transmisiune specifica, ea se delimiteaza net de toate celelalte transmisiuni patrimoniale, care nu se pot realiza decat intre persoane in fiinta la data cand survin.
2. Este o transmisiune universala.

3. Este o transmisiune unitara. In principiu, patrimoniul este un tot unitar, adica nefractionat, transmisiunea acestuia prin succesiune se realizeaza de asemenea in mod unitar, adica dupa aceleasi reguli, fara a se face vreo distinctie intre bunurile succesorale dupa natura ori provenienta acestora.
4. Este o transmisiune indivizibila. Indivizibilitatea transmisiunii succesorale denota faptul ca mostenirea nu poate fi acceptata in parte, renuntandu-se la rest.

In principiu legea cheama la mostenire rudele apropiate ale defunctului (indiferent daca legatura de rudenie rezulta din casatorie, din afara casatoriei ori din adoptie), precum si pe sotul supravietuitor. Rudenia este legatura bazata pe descendenta unei persoane dintr-o alta persoana sau pe faptul ca mai multe persoane au un ascendent comun. In primul caz, rudenia este in linie dreapta, iar in cel de-al doile caz, in linie colaterala. Rudenia in linie dreapta poate fi ascendenta sau descendenta.

Potrivit art.659 C.civ. ,, succesiunile sunt deferite copiilor si descendentilor defunctului, ascendentilor si rudelor sale colaterale".
Ordinea de preferinta in care rudele defunctului sunt chemate de lege la mostenire este stabilita de art.669-675 C.civ., prin stabilirea a patru clase de mostenitori:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.