Suceava - potential turistic

Trimis la data: 2012-11-29
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: 39
Nota: 8.42 / 10
Downloads: 0
Autor: floyd
Dimensiune: 1066kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Orasul Suceava se numara printre cele mai vechi si mai importante asezari ale tarii, in care a pulsat mereu o puternica si autentica viata romaneasca. Prima atestare documentara scrisa despre Suceava dateaza din 11 februarie 1388. Concentrarea de asezari din aceasta zona a dus, pe plan politic, la construirea formatiunii statale de tip feudal si mai apoi la formarea statului feudal. O data cu domnia lui Petru Musat (1375-1391) statul feudal Moldova se consolideaza. Apar constructii impunatoare de piatra, in primul rand cetatile, dintre care se evidentiaza cele de la Siret, Scheia si mai ales Cetatea de Scaun a Sucevei.
Judetul Suceava dispune de importante bogatii ale solului si subsolului, cum sunt: intinse suprafete de paduri, minereuri pilimetalice, zacaminte de mangan, sulfuri complexe, baritina, precum si izvoare de ape minerale care au influentat nemijlocit dezvoltarea economica a acestei zone.Principalele ramuri industriale sunt: industria alimentara, exploatarea si prelucrarea lemnului, industria celulozei si hartiei, industria constructiilor de masini, industria usoara, industria extractive si prelucratoare a minereurilor neferoase si industria chimica.

In judetul Suceava populatia este predominant din mediul rural, orasele mari concentrand numai 35% din totalul acesteia, asadar principalele ramuri ale economiei exploatate fiind agricultura, piscicultura, silvicultura si exploatarile forestiere, turismul ocupand doar locul 4 in interesele populatiei. Teritoriul judetului cuprinde doua importante unitati de relief - regiunea muntoasa si regiunea de podis. Regiunea muntoasa este alcatuita din masive, grupe de masive si complexe de culmi separate intre ele prin culoare adanci astfel: Masivele Suhard si Calimani, Muntii Pietrosu Bistritei, Masivele Giumalau-Rarau, Obcinele Feredeului si Mestecanis, intre acestea culoarul depresionar Dorna-Campulung Moldovenesc- Gura Hunorului.

Regiunea de podis este mai coborata cu 200 de metri fata de cele mai joase culmi muntoase. Cele mai importante subunitati de relief din acesta regiune sunt: Dealurile piemontane Marginea-Ciungi, Depresiunea Radauti, Podisul Suceava-Falticeni, Podisul Dragomima, Depresiunea Liteni, Campia premontana Baia, Culoarul Vaii Siretului. Obcinele Bucovinei formeaza un sistem de culmi care se desfasoara in cateva trepte aproape paralele ce se succed de la vest la est (peste 1300 m in Obcina Mestecanis, 1200-1300m in Obcina Ferendeu si 1000 m in Obcina Mare).

Sunt separate de culoare largi de vale( Moldova, Moldovita, Humor, Putna) cu terase si lunci pe care se afla majoritatea asezarilor. Obcinele se impun prin urmatoarele aspecte: poduri interfluviale largi si poienite, sectoare scurte de versanti abrupti ce domina albiile vailor insirate si impadurite pe aliniamentul desfasurarii unor formatiuni grezoase. Sunt frecvente traversarea prin pasurile joase ( Trei movile 1040 m si Ciumarna 1100m) sau unele drumeti la unele varfuri principale : Tomnatescu (1150m) din Campulung Moldovenesc, Mestecanis(1291m) din pasul omonim, Lucina din albia Moldovei.

La sud de Campulung Moldovenesc se afla masivul Rarau,care constituie o unitate bine conturata atat prin pitorescul peisajului impus de mai multe varfuri incadrate de versantii abrupti( Pietrele Doamnei, vf.Rarau, Piatra Soimului) ce domina cu peste 150 m platouri intinse cu poieni de vai inguste in lungul carora apar chei si cascade(Moara Dracului), dar si prin reteaua deasa de poteci. Culmile din nordul Muntilor Stanisoarei , din vecinatatea orasului Gura Humorului prezinta un peisaj similar Obcinelor. Importante sunt vaile pe care se afla sate ce pastreaza elementele traditionale bucoviniene in organizarea gospodariilor, folclor, port dar si unele biserici vechi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.