Sugestii metodologice pentru formarea de competente

Trimis la data: 2013-04-06
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 7.63 / 10
Downloads: 0
Autor: Balutescu Marius Petrisor
Dimensiune: 23kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Odata evidentiate unele dintre avantajele si dezavantajele predarii centrate pe formarea competentelor, vom prezenta, in cele ce urmeaza, unele sugestii metodologice pentru formarea/dezvoltarea competentelor specifice la disciplina istorie, in cadrul lectiilor de istorie. Nu vom prezenta aici niste teorii/concepte pompoase demne de "gandirea" marilor avocati ai "reformei" invatamantului ultimilor ani, ci vom incerca sa oferim o serie de sugestii cat mai practice pentru indeplinirea scopului vizat, - cel al formarii/dezvoltarii competentelor, si, legat de acestea, si pe cel al formarii/dezvoltarii valorilor si atitudinilor.
Lectia "Popoarele Orientului Antic" presupune, in fapt, o trecere in revista a unor popoare despre care se vorbeste mai pe larg la prezentarea unor state ale Orientului Antic. Trecerea in revista a acestor popoare poate fi insotita de o anumita prezentare a unor contributii pe care respectivele popoare le-au avut la dezvoltarea civilizatiei umane, ex: indienii ne-au lasat mostenire cifrele de la 0 la 9; evreii - Vechiul Testament; chinezii - o serie de inventii: hartia, portelanul etc.; insa, continutul lectiei ar putea, mai degraba, sa indeplineasca competenta 1.1; cat priveste competenta 3.3, continutul lectiei cu greu o va putea forma, de aceea o consideram inadecvata pentru acest continut.

Cum poate o trecere in revista a popoarelor Orientului Antic sa permita "localizarea in timp si spatiu a faptelor istorice din Antichitate pe baza surselor istorice"? Ce fel de surse istorice ar trebui sa ai la dispozitie pentru a putea, nu-i asa, sa prezinti popoarele Orientului Antic? Chiar avem nevoie de surse istorice aici? Situatii ca cea expusa mai sus se intalnesc pe parcursul programei, fapt ce denota fortarea facuta prin trecerea de la obiectivele de referinta la competente.

Ar fi trebuit sa existe o programa scolara plus manuale care sa semene cu programa si manualele de clasa a XII-a de pilda, unde domeniile de continut analizeaza fapte/evolutii/fenomene istorice din Antichitate pana-n contemporaneitate, permitand, astfel, evidentierea si analiza fenomenelor istorice. Insa, este evident ca pentru gimnaziu o astfel de programa, cu adevaratcentrata pe competente, i-ar bulversa complet pe elevi. Imaginati-va lectii la clasa a V-a sau a VI-a al caror continut ar incepe in Antichitate si s-ar sfarsi in Contemporaneitate! Astfel de continuturi ii zapacesc chiar pe elevii de clasa a XII-a.

Dar aceasta-i situatia! Predarea centrata pe formarea de competente necesita tocmai o astfel de prezentare, de aceea o consideram inadecvata claselor de gimnaziu. Pana la clarificarea acestei probleme a adecvarii sau inadecvarii predarii pe competente la gimnaziu, consideram si, chiar sugeram, ca-n raportarea competenta-continut sa se permita o libertate mult mai mare pentru profesori. In fond, analizand cu atentie programa si tipurile de planificari oferite de Minister se va vedea ca o serie de competente se potrivesc mult mai bine altor teme-ex: clasa a V-a - competenta 2.2

- Manifestarea interesului pentru valorile lumii antice prin realizarea unui proiect istoric - o vedem pusa in relatie, de pilda, cu un continut istoric relativ putin relevant pentru formarea competentei - "Descrierea unui templu". Mai degraba aceasta competenta poate fi pusa in relatie cu aproape toate lectiile privitoare la Orientul Antic, mai ales atunci cand dorim sa evidentiem valorile create de fiecare popor in parte. Sau, alt ex: - clasa a V-a - competenta 3.2 - Stabilirea, pe baza surselor istorice, a elementelor evolutiei grupurilor umane si civilizatiei omenesti - este pusa in relatie cu un continut

"Cultura greaca si elenistica" - Cum putem prezenta un continut al lectiei despre cultura greaca si elenistica in asa fel incat sa surprindem o competenta ce priveste evolutia grupurilor umane si care este mai potrivita unui continut intitulat "Aparitia, evolutia si raspandirea grupurilor umane?" Si putem oferi, din pacate, si alte asemenea situatii in care competenta si continutul se potrivesc foarte putin spre deloc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.