Suicidul in Ungaria

Trimis la data: 2009-09-02
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 8.74 / 10
Downloads: 174
Autor: Zdutz
Dimensiune: 9kb
Voturi: 14
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Szomorú Vasárnap" este o piesa compusa de compozitorul maghiar Rezső Seress în 1933, tradusa în numeroase limbi şi interpretata de cântăreţi celebri precum Louis Armstrong sau Billie Holliday. Piesa a alimentat o serie de sinucideri în anii ’30 în Ungaria şi a fost supranumita "Imnul sinucigaşilor". Însăşi fosta iubita a autorului, căreia ii este dedicata piesa, s-a sinucis la scurt timp după lansarea ei. În 1968 Seress a ales şi el sa-şi pună capăt zilelor, sărind de la balconul locuinţei sale, la vârsta de 69 de ani.
Maghiarii şi-au creat de mult timp o reputaţia unuia dintre cele mai triste popoare ale Europei. Ei sunt recunoscuţi pentru pesimismul lor, depresia fiind la ei o problema naţionala. Pana nu de mult aveau cea mai mare rata a sinuciderilor din lume iar studii recente arata de asemenea ca mor mai devreme decât majoritatea cetăţenilor Europei.

Tristeţea, depresia şi suicidul par a fi parte a culturii şi modului de viata maghiar. Majoritatea ungurilor au rude, prieteni sau cunoştinţe care au recurs în fapt la suicid, fenomenul, având proporţii de “epidemie”. În unele regiuni ale tarii, în special în mediul rural, suicidul este atât de răspândit, încât practic nicio familie nu rămâne neafectata.

Unele localităţi din sudul tarii au o rata a suicidului cu aproape doua treimi mai ridicata decât rata la nivel naţional, în plus, oamenii aleg metode violente de a-şi înceta viata, aruncându-se în fântâni, spânzurându-se sau ingerând pesticide.

De asemenea se poate spune ca la nivelul subconştientului, maghiarii considera suicidul ca o soluţie pozitiva în momente de criza, mai ales în contextul cunoaşterii unor cazuri de oameni apropiaţi care au recurs la acest gest şi care, la momentul respectiv nu au fost catalogaţi drept rataţi sau laşi, ci ca persoane curajoase care au îndrăznit sa-şi recupereze demnitatea prin acest act disperat şi „eroic”.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.