Suine

Trimis la data: 2015-03-04
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 25
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: DenisaSimona_P
Dimensiune: 41kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Suinele sunt animale monogastrice, omnivore.
Daca furajele sun putin maruntite masticatia este activa si salivatia abundenta, mai ales in hranirea cu furaje uscate (10-15 l saliva/zi).
Stomacul are capacitate mica si intervine activ in maruntirea hranei. In colonul helicoidal are loc fermentatia metanica a celulozei, dar are valori mult mai reduse decat la ecvine si rumegatoare. Cerintele de proteina ale organismului sunt mai ridicate decat la erbivore si, in mod particular fata de proteina cu valoare biologica ridicata. Sunt usor carentabile in vitamine si elemente minerale.
Au gustul si mirosul dezvoltate si consuma mai bine hrana preparata. Valorifica cu 15% mai bine furajele concentrate, iar suculentele si masa verde sunt valorificate dependent de continutul acestora in celuloza (celuloza = factor limitativ).
In alimentatia diferitelor categorii de productie de la suine intra o mare varietate de furaje. Ponderea cea mai mare (70-80% din valoarea nutritiva a ratiilor, pana la 90 sau chiar peste 90%) o au concentratele de origine vegetala.

Hrana se administreaza sub forma de amestecuri, grauntele fiind macinate, transformate in uruieli mijlocii, iar radacinoasele si suculentele este bine sa se taie felii sau taitei (obstructiile esofagiene sunt greu de remediat la suine).
Se utilizeaza diferite metode de tratare a furajelor care au drept scop cresterea consumului voluntar prin ameliorarea calitatilor gustative si cresterea valorii nutritive: prajirea grauntelor, zaharificarea, dospirea, fermentarea.

Ratia trebuie sa aiba un volum mic si poate fi distribuita la discretie (la unele categorii) sau in 3-4 tainuri, sub forma uscata sau umeda.
Sfecla furajera se recomanda a fi administrata in stare cruda. Cartofii sunt valorificati mai bine daca sunt fierti in prealabil.
Celuloza din ratie este un factor limitativ, nivelul ei netrebuind sa depaseasca 5% la tineret si 7-10% la animalele adulte.
Asigurarea nivelului proteic se va face atat prin proteina de origine vegetala - sroturi, mazare - , dar si prin nutreturi de origine animala care asigura aportul de a.a. esentiali. Furajele proteice vegetale se utilizeaza in proportie de 10-25%, iar cele de origine animala in proportie de 2-7%.

Nivelul proteic trebuie corelat cu nivelul energetic. In hrana suinelor, grauntele de porumb, orz mei, sorg reprezinta 75-80% din hrana.
Ovazul este un furaj extrem de important care nu trebuie sa lipseasca din hrana vierilor (50-60%) si a tineretului pentru reproductie (30% - limitarea la tineret se datoreaza celulozei).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.